Békéscsabán még nem alakult ki hiány a védőoltásból

2020. október 27. 16:41 | Sipos Gábor

Három, illetve négykomponensű influenza elleni védőoltásból is van elegendő a megyeszékhelyen – közölték a szakemberek a behir.hu megkeresésére. Az előbbi a felnőttek, míg utóbbi a gyermekek és a kismamák részére ajánlott. A négy komponensű vakcinát két részletben kapják meg az azt igénylők.

Érdeklődésünkre több háziorvosi rendelőben is azt mondták, hogy jelentősen megnövekedett a védőoltás után érdeklődők száma az előző évekhez képest. Ami jó hír, hogy nem csak információt kérnek a páciensek, hanem időpontot foglalnak és kérik is az influenza elleni védőoltást.

Dr. Ferenczy Attila azt tapasztalja, hogy a tavalyi évhez képest sokkal többen érdeklődnek a védőoltás iránt.

– Megnövekedett az igénylők száma. A körzetünkben az tapasztalható, hogy sokan két védőoltást kérnek, főleg az idősebb korosztályból kérik a tüdőgyulladás elleni védőoltást is. Mi első körben 200 darabot kaptunk a Népegészségügyi Központtól, de ha elfogy, akkor igényelhetünk új szállítmányt, tehát folyamatosan biztosított az ellátás – hangsúlyozta a háziorvos. Kiemelte, hogy ő a praxisa megkezdése óta oltási szövődménnyel eddig nem találkozott, kifejezetten ajánlja a védőoltást.

Mint korábban beszámoltunk róla, mindenki ingyenesen hozzájuthat az influenza elleni védőoltáshoz ebben az évben. A vakcina térítésmentes és a háziorvosoknál igényelhető előzetes telefonon egyeztetett időpontban.

– Egész nap csörög a telefonunk, nagyon nagy az érdeklődés az oltóanyag iránt. A pácienseink nagyon aktívak, így mi is azok vagyunk. Egyelőre még van védőoltásunk, ha elfogy, akkor majd igénylünk újabb adagot – mondta Dr. Buki Mária.

Hivatalosan október 20-án kezdték meg az influenza elleni védőoltás beadását a háziorvosok. Sokan már egy héttel a kitűzött dátum előtt megkapták a vakcinát, így ők hamarabb is megkezdhették az oltóanyag beadását

FEL