Minden eddiginél több pedagógus érkezett a Kárpát-medencéből Békéscsabára

2022. július 27. 18:00 | Vári Bianka

A Kárpát-medence számos pontjáról érkeztek pedagógusok Békéscsabára, hogy aztán négy nap alatt bejárják Magyarország nagyobb városait. A szervezők szerint a programok nemcsak szakmai tudásban, hanem mentálisan is sokat adnak a résztvevőknek.

Szerdán délután nyitották meg a IV. Kárpát-medencei Nyári Pedagógus Akadémiát Békéscsabán, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági karán. A négynapos rendezvény minden eddiginél nagyobb létszámmal, 160 pedagógus részvételével zajlik.

– Ez már a negyedik alkalom, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete megszervezi a Pedagógusok Nyári Akadémiáját, jövő héten pedig Szarvason folytatjuk, amely az ötödik ilyen rendezvényünk lesz. Ebből is látszódik, hogy hagyományteremtő szándékkal hoztuk létre a programot. Százhatvan fővel indítjuk az idei négynapos programsorozatot, és azok a külhoni magyar pedagógus kollégák vesznek részt rajta, akik előzetesen jelentkeztek. Nem első alkalommal találkoznak, hanem olyan akkreditált képzéseket követően, amely mindig a nyári akadémia programjában csúcsosodik ki – fogalmazott Bíró Gyula, címzetes egyetemi docens, a program szakmai vezetője.

Bíró Gyula c. egyetemi docens, a program szakmai vezetője

 A nyári akadémia célkitűzése, hogy a pedagógia és pszichológia olyan aktualitásait vegye górcső alá, amelyek hatékonyan tudják segíteni a praxisban dolgozó pedagógusok munkáját. Emellett a pályázat kiemelt célja a magyar-magyar kapcsolatok erősítése, és a tudásanyag átadása. Ahogy a szakmai vezető fogalmazott, a programban hatékony eszközöket tudnak adni a pedagógusok kezébe.

– Klasszikus célkitűzés, hogy a hazai, magyarországi egyetemeknek és főiskoláknak kiváló szakembereit hívjuk meg, akik szakmai előadásokat tartanak. Emellett fontosnak tartottuk, hogy azokat a kulturális kincseket, értékeket, amelyekkel Békés megye rendelkezik, megmutassuk az akadémián résztvevőknek – tette hozzá.

A négy nap alatt a pedagógusok a szakmai előadások mellett kirándulásokon és rekreációs programokon is részt vehetnek.

– Ellátogatunk a Dunakanyarba, Visegrádra és Esztergomba. Az egyik leglélekemelőbb pillanat az, amikor a történelmi Magyarország mértani közepén, éjfélkor, népdal kíséretében koszorút helyez el az akadémia közössége. És természetesen kirándulunk Szegedre, a nemzeti emlékparkba, ellátogatunk a Szegedi Szabadtéri Színpadhoz, a szarvasi Vízi Színházhoz, valamint a Gyulai Várszínházba is.

A programok szombaton érnek véget Békéscsabán, majd augusztus 3-án újabb akadémia indul.

További programok »

FEL