Milyen lesz az idei alma ára? Heteken belül kiderül

2016. augusztus 13. 13:02 | Varga Diána

A tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén - elsősorban a fagykárok miatt - gyenge közepes szintnek megfelelő almatermés várható - derül ki az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felméréséből. A Dél-Alföldet elkerülték a jelentős jégesők, és a fagy sem okozott komoly kárt a gyümölcsben, mégis mélypontra kerülhet az alma belföldi felvásárlási ára. Egyes termelők szerint ezt leginkább az unión belüli termés minősége és az orosz embargó határozza majd meg.

Sok helyen kapható még a piacon a tavalyi alma, bár egyre több helyen jelenik meg a nyári termés. A legtöbben az idei gyümölcsöt keresik, de a fő szempont mégis az, hogy honnan származik az alma. Csorvás mellett több mint 30 hektáron terem a gyümölcs. Itt augusztus 20-a körül indul a szüret. Ezt a területet elkerülték a nagy jégesők, az átlagosnál jobb termésre számítanak, ennek ellenére azt mondják, nem a belföldi almatermés minősége lesz az, ami befolyással lesz az árakkal. 

Pusztai József, a Hunapfel Kft. ügyvezetője kérdésünkre azt mondta: szerinte a helyi károk inkább azoknak termelőknek jelentenek problémát, akiknek termőterületeit az időjárási viszonyok erősen érintik - ám az árakat leginkább az orosz embargó fogja meghatározni, amelyek tavaly is mélyponton voltak.

Ősszel közepes árszínvonalra lehet számítani az étkezési almánál, hosszú távon viszont komolyan számolni kell a lengyel alma "nyomasztó" hatásával, amely megfelelő étkezési árualap hiányában még jobban kiszoríthatja a magyar almát nemcsak a belföldi piacokról hanem a hagyományos, román, osztrák és szerb exportpiacokról is. Mivel idén az osztrák, szlovén és horvát termés gyengének ígérkezik, várhatóan élénk lesz a keresletet a jó minőségű, első osztályú magyar alma iránt. A magyar gazdák malmára hajthatja a kereket, hogy hazánkban hamarabb érik be a termés, így azt hamarabb dobhatják a piacra.

FEL