Miklósa Erika és a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Csabagyöngyében

Emlékezetes koncerttel lepte meg a Filharmónia a csabai közönséget.

 

Emlékezetes koncerttel lepte meg a Filharmónia Magyarország a Csabagyöngye közönségét hétfőn este. A Kossuth-, Liszt-, és Prima Primissima díjas operaénekesnő, Miklósa Erika és a Liszt Ferenc Kamarazenekar nyújtott felejthetetlen élményeket a koncertlátogatóknak.

Egy országos koncertsorozat keretében érkezett Békéscsabára Miklósa Erika és a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A régóta várt est iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés. Mint azt Fekete Kata, a Filharmónia Magyarország békéscsabai irodavezetője elmondta, a Csabagyöngye koncerttermébe pótszékeket kellett betenni, de így is már a koncert előtt egy héttel elfogytak a jegyek.   

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban Budapesten alakult. Az együttes komoly nemzetközi hírnévre tett szert, felléptek – többek között – a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville-ben, valamint az amszterdami Concertgebouw-ban, rendszeresen koncerteznek Európa-szerte. 2011-ben a Liszt-év és a magyar EU-elnökség egyik megnyitó ünnepségén, a madridi Auditorio Nacionalban I. János Károly spanyol király és Zsófia spanyol királyné jelenlétében adtak koncertet. A zenekar egyik alapító tagja és koncertmestere, Rolla János a zenekar jelenlegi művészeti vezetője. Az együttest Békéscsabán Tfirst Péter vezényelte.

Miklósa Erika szopránként a világ szinte összes színpadán bemutatkozott már, de sokan a Virtuózok című műsor zsűritagjaként emlékeznek rá. Szívesen készült, és érkezett Békéscsabára a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Ahogy fogalmazott vidéken mindig valahogy nagyobb szeretettel, nagyobb áhítattal fogad a közönség egy ilyen koncertet, mint Budapesten, ezért különösen nagy öröm volt számára a békéscsabai fellépés.

– A Liszt Ferenc Kamarazenekarral boldogan készültünk. A műsorban nagyon jó, hogy egy kamarazenekar van a hátam mögött, ezen túlmenően pedig nagyon sok szólisztikus rész is volt. Például duetteztem egy-egy hangszerrel, akár a csemballóval, akár a csellóval, akár a hegedűvel vagy a furulyával. Szóval nagyon érdekes és szép zenét hoztunk a közönségnek – mondta Miklósa Erika.

Az operaénekes gyerekkorában sportolónak készült, mert a szülei is sportolók voltak. Egy baleset miatt azonban le kellett mondania az atlétikáról, és érdeklődése a zene, az éneklés felé irányult. Tehetségére gyorsan fény derült, ezt mutatja az is, hogy a szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumban a négyéves képzést mindössze két esztendő alatt fejezte be. Minden idők legfiatalabb magánénekese lett az Operaháznak. Énekelt New Yorkban, megnyerte a pesti Mozart-énekversenyt, fellépett Lipcsében és a kölni operaházban is, valamint Svájcban. Ezt követően előbb Philadelphiában, majd Milánóban képezte magát, ösztöndíjasként. 1999-ig tagja volt a Magyar Állami Operaháznak, és addig szoprán szerepek egész sorát énekelte el, de fellépett Németországban, Olaszországban, Svájcban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Angliában is.

Békéscsabán, az est folyamán Händel mellett Bach, Boccherini és Grieg művei csendültek fel a Csabagyöngye Kulturális Központban Miklósa Erikával és a Liszt kamarazenekarral – hatalmas sikerrel.

 

Megosztás:

Címke: , , ,