Miért nem építenek manapság légópincéket?

2020. március 30. 13:45 | Such Tamás

Sokak szerint most is kvázi egy háborús helyzetben vagyunk, csak egy teljesen újszerűben. De lehet, hogy ehhez a szituációhoz már teljesen feleslegesek a légópincék? (Légópince: légoltalmi pince, óvóhely.)

Ha Békéscsabán sétálunk egy jó nagyot, azt látjuk, hogy a hatvanas években épült, városközponti emeletes házak alatt komoly pincéket építettek a tervezők (Szabadság tér, Derkovits sor), míg a közel húsz esztendővel később felhúzott panelházakhoz maximum csak földszinti tárolókat „telepítettek”.

„Megváltoztak a tervezési előírások – mondja Mácsai Sándor építőmérnök –, mert a ’80-as években már mindenki azt gondolta, hogy itt a világbéke, a szocializmus az örök, és megbonthatatlan, és soha nem tör ki semmilyen háború.”

 

Pince a Szabadság téren

A szerkesztőségünk alatt is meghúzódik egy több-több kamrából álló pince

 

Hozzáteszi, a Horthy-korszakban például az Országház pincéjét a föld alatt összekötötték a Gellért-heggyel. A késői szocializmusban azonban már úgy gondolták, hogy ilyenre már nincs szükség.

(Épp 1980-ban, Tari Sanyi, néhány évvel idősebb gyerekkori haverom – ők a Derkovitson, mi a Szabadság téren laktunk –, ha bármilyen gebasz volt a játék közben, mindig azt mondta, „Nyugi már, 35 éve béke van!”)

A koronavírustól ellenben nem bújhatunk a föld alá.

 

 

 

További programok »

Itthon

Trianon 100 - Bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta az évfordulóra

Az első világháborút lezáró békeszerződésre emlékező bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta Zrt. A keddi bemutatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta: Trianon nemzeti tragédiát jelent, egy olyan, egy évszázada befagyott konfliktust, amelynek mi vesztesei vagyunk, de a szomszédaink sem nyertesei.
14:17
FEL