Mi lesz a Naranccsal?

2022. augusztus 30. 18:38 | Such Tamás

A közelmúltban több fronton (korábbi vendégek, más helyiségből átbútorozó klubok, leendő bérlők stb.) azt kérdezték tőlünk, hogy az önkormányzatnak mi a terve a szebb időket megélt Narancs Klubbal?

Az 1991 októberében nyílt legendás pinceintézmény debütálásától kezdve bő másfél évtizedig derekasan működött. Az idő alatt a mélynyomókból bömbölő muzsika a popzene széles spektrumát lefedte. Eleinte rockra, majd rockdiszkóra, később popdiszkóra és a 2000 évekre rímelő technodiszkóra szeleteltek a gyerekek.

A nullás évek végén már döcögött a klub, majd egy rozsdás lakat került a bejárati vaskapukra (ahogy most is).

A 2010-es évek első harmadában újra fény gyúlt a pincében. Az igazi nagy durranás vagy feltámadás akkor kezdődött, amikor a tulajdonosok felkérték Mézes Zsoltot, hogy legyen a Narancs koncertszervezője. Majd minden a helyére került: ismét a rock fújta a passzátszelet, lüktettek a mellkasok, sörrel teltek meg a hűtők.

 

Müller Péter Sziámi AndFriends

(Sziámi lemosott mindenkit a parketten – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

2020. január 4-én a Müller Péter Sziámi AndFriends lépett fel a „csurig telt házas” helyiségben. Három nap múlva Sziámi egy rádióinterjúban a következőket mondta a muriról:

„Narancs Klubnak hívják… a kormányhivatal udvarán van… kicsit félve mentük le… azt hittem a főbejárat egy borospince szerű lejárat… majd lent egy nagyon színvonalas helyen találtuk magunkat. A pulton a "Fideszt le lehet győzni!" felirat volt, ezt így nem tudtam összerakni… A falon egy Nagy-Magyarország térkép volt, középen Békéscsabával: Békéscsaba az ország közepe! Tehát nem tudom, hogy hol voltunk, de nagyon jól éreztük magunkat.”

2020 március végére Zsolti egy őrült nagy metál-bulit szeretett volna a falak közé hozni, ám a Covid betett mindennek. Azóta áll a néma csend, az ajtó szárnya bent.

 

A Narancs Klub bejárata a Szent István téren – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Közben több szervezet, klub is ki szerette volna bérelni a Narancsot, de leginkább azzal szembesültek, hogy vizesek a falak, emiatt balesetveszélyes a helyiség.

– Borászként értek egy kicsit a pincékhez – mondja egy ismerősöm. – Olyan, mint egy vályogház: folyamatosan szellőztetni kell és akkor nincs baja. Ez sajnos az utóbbi két évben elmaradt.

A Mi lesz a Naranccsal? kérdésünkkel megkerestük az önkormányzatot is. Szarvas Pétertől, a város első emberéről az alábbi tájékoztatást kaptuk: 

„Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata keresi a helyiség hasznosításának lehetőségét, illetve fejlesztésének forrását. Azt azonban lényeges hangsúlyozni, hogy a helyiség hasznosításra komoly jogszabályi kötöttségek vonatkoznak, amelyet az adott ingatlan nemzeti vagyonba való besorolása határoz meg.”

 

Egyelőre lakat alatt a Narancs – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL