Egyedül csak a Narancsba száll le zúzni a hazánkon átgázoló Total Metal túra

2020. március 5. 08:24 | Such Tamás

Csak a csodával határos módon élheti túl a március 28-ai estét a Narancs Rock Cafe, ugyanis a Total Metal Over Europe X fellépői – élükön a német Necronomiconnal – komoly történésre készülnek az intézményben. Minderről a csabai Gerendai Karcsi, azaz Mézes Zsolti rendezvényszervezővel beszélgettem.

Mézes Zsolti – mint számos jóravaló srác – alighogy megszületett, máris ott lógott a basszer fedőnevű gép a nyakában. Sokakkal ellentétben azonban ő egy pesti punkbandában, az unokatesója által alapított Barackcában kezdte gyúrni a vastag húrokat. Ám az első nyilvános bemutatkozás előtti pillanatokig nem győzte szuflával az oda-visszautazásokat, így nagy szerencsénkre maradt a hőn szeretett Békéscsigabigáján.

Azt követően visszalépett fém-hanggyűjtőnek – a ’90-es években, tinédzserkorában különböző, ma már legendássá vált csabai intézményekben fordult meg: többek között a KO-ban, a 68-asban, nyilván érintve volt a Pipa, a Patkány vagy az Arany Ökör… Közben párhuzamosan, úgy 14-15 évesen stoppal bejárta az országot, továbbá előszeretettel látogatta az Edda-táborokat, ahol nagyon sok ismeretséget szerzett. Azt követően beszippantotta a civil életspirál: katonaság, házasság, angol tea, akácméz, gyerekek.

(A nullás évek csöndesek volt Zsoltinál rockfronton – szinte a városban is.)

 

Mézes Zsolti karja

Lángoló Roockstock

 

Majd 2013 körül az egyik haverja, bizonyos Forgách Tomi – a helyi Stuka tagja – mindig azzal zsibbasztotta, hogy mikor hozza le ismét Csabára a Barackcát? (Valaha voltak a ’68-asban.) Őket nem sikerült, de a fia ismerte a Life of Rock csapat tagjait – itt játszott az öreg Veres Bandi fia, a kis Veres Bandi is –, és Zsolti hamarosan lezsírozott az ifjú titánoknak egy murit az akkoriban még aktívan zakatoló Open Doorsban.

Mivel nagyon jól sikerült a koncert, folyton azt vágták a fejéhez, hogy „Hozz még csapatokat!”. Közben egy hóbortos estét követően (amikor pont nem vizet ivott, mert állítása szerint akkor béka nő a hasában) betért az ex-Kishangyába, a Csehó Romkocsmába, amely nagyon megtetszett neki. Közben az Open Doors bezárta kapuit, és a bandáit átvitte a Romkocsmába.

Majd szépen felelevenítette a régi rock-kapcsokat, akik által jöttek is csőstül az egyre nagyobb nevek – a például a Rózsaszín Pittbull és számos külföldi egyesület.

Hamarosan találkozott Farkas Sándorral, a Cassiopeia énekesével, aki a Romkocsmában lett a hangosító; egyébként Sanyiék kezdték el a Roockstockot, amely leánykori nevén a Borjúréti Összefogás néven futott. Majdan megalakult a Roockstock Könnyűzenéért Egyesület is, amelynek Zsolt az alapítója.

 

Mézes Zsolti

A hely szelleme

 

2018 nyarán azzal keresték meg a Narancs üzemeltetői, hogy zenekarszervezőként szálljon be az üzletbe. Így jó másfél éve ő a Narancs arca: láthatjuk a pult mögött, árut pakolni, telefonálni. (A dolog pikantériája, hogy anno a Déligyümölcs Italkimérő és Tánctér Objektum miatt zárták be a KO-t, most meg ő a Narancs.)

„Megkeresett egy külföldi rendezvényirodától egy ukrán szervező – meséli a legújabb fejleményeket –, hogy márciusban, a német thrash metál Necronomicon – két zenekar kíséretében – egy európai turnét tol. És a magyarországi helyszínnek a mi klubunkat nézték ki.”

Naná, hogy igent mondott, pluszban két zenekarral meg is spékelte a létszámot, így 28-án (szombat) öten thrashelnek.

Kérdésemre, hogy nem fognak csípő magasságban repülni a sörös üvegek? Rávágja: „Á! Ha az Ektomorfot elbírta a hely, akkor őket is.

Kapunyitás 19.00 órakor lesz; először a 3000AD (újzélandi) lép a deszkákra; majd a Stonecast (francia) követezik; a főbanda 22.00 órakor a Necronomicon lesz, akik a ’80-as években Németország egyik nagyszínpados csapata volt; és a sort a Balze Out (spanyo) és a Razgate (olasz) zárja.

A belépő potom 1. 500.- HUF-ba kerül.

 

A Total Metal Over Europe X csabai fellépői

 

 

FEL