Drágák lehetnek a decibelek - Megbüntethetik a Roockstock Fesztivál szervezőit

2017. augusztus 18. 11:39 | Papp Ádám Sándor

Nagy visszhang kíséri a múlt hétvégén lebonyolított Roockstock Fesztivált, azonban nem éppen pozitív a visszajelzés. Békéscsaba polgármesteréhez sok lakossági panasz érkezett a háromnapos fesztivál miatt. A rendőrség és az önkormányzat ellenőrzéseket végzett a helyszínen. Ezek alapján úgy találták, hogy a fesztivál meghaladta a zajkibocsátási határértéket megállapító határozatban előírt értékeket. Emiatt büntetésre is számíthatnak a fesztivál szervezői.

A rock, a metál és a punk zene kedvelőit várták az immár ötéves Roockstock Fesztiválra, amelyen idén Könnyűzenei Tehetségkutatót is rendeztek. A háromnapos eseményen számos feltörekvő zenész kapott lehetőséget arra, hogy a nagyközönség előtt lépjen fel. A koncertek sokszor hangosak voltak, amit néhány békéscsabai lakos meg is jegyzett. A rendezvényen a Roockstock Fesztivál szervezője azt mondta, hogy hallott a lakossági panaszokról.

- Azt pontosan nem tudom, hogy történt-e feljelentés, azt viszont igen, hogy történt bejelentés. Tájékoztatott a polgármester róla, hogy több lakossági panasz érkezett hozzá. Ezzel kapcsolatosan nem tudok mit mondani, mi mindent megtettünk, hogy a hangerő ne legyen túl hangos. Mi nem modern vagy nagy hangtechnikával dolgozunk, vannak nálunk sokkal hangosabb fesztiválok itt, Békéscsabán - emelte ki Mézes Zsolt, a Roockstock Könnyűzenei Egyesület elnöke.

A város polgármestere az egyik legismertebb közösségi oldalon közzétett posztjában a hozzá érkező panaszokat ecsetelte. Arról is beszámolt, hogy augusztus 11-én, az esti órákban a rendőrség az önkormányzat munkatársaival ellenőrzéseket végzett a helyszínen, amely azt mutatta, hogy a fellépők nem tartották be a határozatban foglaltakat. Hozzátette: ennek következményeivel a szervezőknek számolniuk kell. Kiemelte azt is, hogy a jövőben törekedni kell az optimális egyensúlyra a fesztiválozni és a pihenni vágyók igényei között.

-Azt, hogy milyen hangos lehet egy szabadtéri rendezvény, azt jogszabály rögzíti és nem mi szoktuk megállapítani. A pénteki és a szombati nap után, azt kellett megállapítanunk, hogy bizonyos jogszabályoknak a megsértése vélhetően megtörtént és a következményekkel mindenkinek számolnia kell - fogalmazott Szarvas Péter polgármester.

A békéscsabai lakosok egy része úgy véli, hogy minden korosztálynak meg kell teremteni az ideális helyzetet az ilyen esetekre.

A város polgármestere arról is tájékoztatott, hogy a jogszabályok megsértése miatt eljárás indul a következő hetekben. A Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztálya bírálja majd el a szabálysértés mértékét és azt, hogy kell-e bírságot fizetniük a szervezőknek.

FEL