Mezőgazdaság: Békés megyében végzik az ország vetőmagvizsgálatának egyharmadát

2018. április 12. 17:11 | Papp Ádám Sándor

Békés megyében végzik a magyarországi vetőmagvizsgálatok egyharmadát – közölte a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója a NÉBIH országjáró vetőmag fórumának békéscsabai állomásán. Az eseményen többek között bemutatták a Békéscsabai Járási Hivatalhoz tartozó Vetőmag és Szaporítóanyag-felügyeleti Osztály laboratóriumában zajló munkát is.

Országos szinten a vetőmagvizsgálatok egyharmadát a békéscsabai laboratóriumban végzik. Ez közel húszezer vizsgálatot jelent évente.

A gazdáktól érkezett magvak bekerülnek egy rendszerbe, ahol számkóddal látják el őket. Ezután kerülnek a hűtőkamrákba, ahol elkezdődik a csíráztatás folyamata.

Az ott dolgozó szakemberek a vetőmagok csírázóképességét vizsgálják, majd a megfelelő szemeket kiválasztják és elkülönítik a többitől.

Ez az osztály Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyére kiterjedően látja el a feladatait – árulta el az agrárügyi főosztály főosztályvezetője.

 

 

– A vetőmag előállításától egészen a forgalmazásig folyamatos hatósági felügyeletet gyakorolnak. Ennek a célja az, hogy a forgalomban kizárólag igazolt eredetű, fajtaazonos, megfelelő minőségű és egészséges vetőmagvak kerüljenek - emelte ki dr. Onody Gyula.

A Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója megjegyezte, hogy a mezőgazdaságnak óriási hagyománya van a megyében, hiszen Békés megye az ország éléskamrája.

– Országosan a fémzárolt vetőmagok nagyjából 40 százaléka ebből a térségből kerül ki, de például kukorica esetében ez eléri majdnem az 50 százalékot. Zöldségek esetében pedig a szaporító anyag tekintetében pedig 70 százalékot itt, Békés megyében állítjuk elő - közölte dr. Rákóczi Attila.

A NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság elnökhelyettes-igazgatója már arról beszélt, hogy vetőmag-minősítés 140 éve van Magyarországon. Lukács József kiemelte: a rendezvénysorozatot azért indította a NÉBIH, hogy a gazdálkodók és a termelők képet kapjanak a változásokról, valamint kifejthessék véleményüket.

Ez az osztály Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyére kiterjedően látja el a feladatait – árulta el az agrárügyi főosztály főosztályvezetője.

 

 

További programok »

Gazdaság

FEL