Mező Andrea: Tanév közben inkább a hétvégéhez kötődik a szerhasználat

2017. október 14. 16:29 | Mikóczy Erika

A tanév kezdetével a fiatalok mindennapjai erősen megváltoztak, hiszen most már az iskolában töltik hét közben az idejüket. Hogy ez a változás okoz-e bármit a drogfogyasztást illetően, erről a 7. Tv Aktuális című műsorában a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület elnökével, Mező Andreával beszélgetett Zsíros András műsorvezető.

 

– Van-e bármilyen szezonális hatás a drogfogyasztásban? Megfigyelhető-e ilyen tendencia?

 

A hétvégi szórakozással, rekreációval kötik össze ezt. Nem nagyon jellemző, hogy hétköznapokon, illetve az iskolai napokon használnák ezeket a szereket. Nyilván vannak olyanok, akik igen. Jellemzően nyilván a nyári időszakokban, illetve a hétvégéken jelennek meg a különböző szerek. Egy picit azért befolyásolja a tanév, hiszen az iskolai időszakban sokkal fokozottabban jelentkeznek azok a teljesen normálisan megjelenő stresszek, ami konkrétan az iskolához kapcsolódik. A nyári időszakban a különböző fesztiválokkal, a bulikkal, a hétvégékkel nő meg a kipróbálások, vagy a viszonylag rendszeresebb használatok száma egy átlagos időszakban köthetőek. Ilyenkor a hétvégéhez kötődik, és sajnos az a tapasztalat, hogy a fiatalok nagyobb rendezvényei is vonzzák a több – jellemzően legális – szer fogyasztását, tehát az alkohol fogyasztását, és nyilván az illegális szerek is jelen vannak ilyenkor a fiatalok körében. A Csabai Garabonciás Napokon már sok-sok éve jelen van a MI-ÉRTÜNK Egyesület is a kábítószerügyi egyeztető fórummal, a tagszervezetekkel képviseltetjük magunkat ezeken a programokon. Ott jellemzőbb a több alkoholfogyasztás, esetleg az illegális szerek fogyasztása is megjelenik. De úgy általában egy iskolai időszakban nem jellemző, hogy a hétköznapokon fogyasztanának. Békéscsabán, Békés megyében is alapvetően a legális szerek használata az, ami az elsődleges szerhasználat a tizenéves, illetve a huszonéves korosztály számára. Megjelennek a különböző illegális szerek is, a fiatalok a herbállal, a legállal kerülnek kapcsolatba elsősorban. A huszonéves korosztálynál találkozunk marihuána használattal, ennek picit nehezebb a tetten érhetősége a fiataloknál. A tizenévesek inkább a dizájnerdrogokat használják alkalomszerűen, illetve a különböző stimulánsokkal jelennek még meg, amelyeket a hétvégi szórakozás, partizás kapcsán használnak. Békéscsabán jó pár éve jelen van az úgynevezett dzsina nevű szer is. Megjelent egy évek óta mutatkozó probléma Magyarországon is, ez az úgynevezett „rohamivás” a fiatalok esetében. Ez azt jelenti, hogy legális szerből, alkoholból nagyon-nagyon rövid idő alatt nagyon nagy mennyiséget fogyasztanak el. Ennek hátterében nyilván ott van, hogy a kortársak hatása hogyan befolyásolja őket, és benne van az ő kíváncsiságuk.

 

 

– Nyilván a saját határait is feszegeti vagy próbálja ki a fiatal ebben a helyzetben.

 

A saját határait is feszegeti, illetve nem ismeri a saját határait. El szoktuk mondani a különböző pedagógusokkal, szülőkkel folytatott beszélgetésekben, hogy meg kell tanítani a gyereket inni. Nagyon fontos, hogy tudja, az adott alkohol milyen módon hat az ő testére. Hogyha megiszik egy röviditalt, vagy kettőt, az hogyan befolyásolja az ő testét. Nem mindegy, hogy az alkoholból milyen minőségűt, milyen mennyiségűt fogyaszt. Nagyon-nagyon fontos, hogy azt megismerje, de a legeslegfontosabb, hogy mi az a pont, amikor ő már érzi és tudja: elég. Hogy mi a nemet mondás, hogyan tudja alkalmazni a nemet mondás képességét. Szoktuk ezeket fejleszteni, de alapvetően nyilván a család az, aki ezt fejleszti a fiatalokban. A túlzott alkoholfogyasztás és az illegális szerhasználat nem érinti a fiatalok többségét. Van nyilván kipróbálás, kíváncsiság, és vannak, akik ezeket a szereket rendszeresen használják, és akadnak, akik sajnálatos módon függővé válnak. Olyan is előfordul, hogy a különböző szerek hatására megváltozik a magatartás, rosszullétekkel, eszméletvesztéssel reagál valakinek a teste. Ez így alakulhat, ha túl sokat visz be az adott szerekből, vagy bizonytalan minőségű szert visz be. Jellemző a túladagolás, ami alapvetően rosszullétben jelentkezik. Nagyon fontos megemlíteni, hogy azokat a szereket, amelyekről általában tudtunk, az úgynevezett dizájnerdrogok váltották fel sok esetben. Ezek a szerek jelen vannak Magyarországon is, Békéscsabán is. Sok évig háttérbe szorították azokat az úgynevezett „klasszikus szereket”, mint például az ecstasy. Különböző szakmai fórumokon szoktunk arról tanácskozni, hogy újra visszatérnek azok az úgynevezett klasszikus szerek, amelyek jobb minőségűek. Úgy látjuk, azokat a szereket részesítik előnyben hétvégenként a felhasználók, amelyek jobb minőségűek. Megtapasztalták a békéscsabai szerhasználók is, hogy milyenek az olcsóbb szerek, ezért ma már inkább az úgymond klasszikus szereket használják a rekreációs színtereken. Az alkoholnál ugyanaz a helyzet egyébként. A szerhasználat veszélyes a testre, szellemre, és nyilván a viselkedési mintákban is megjelenhetnek ezeknek a szereknek a használatai. Megváltozik a szerhasználat kapcsán az érintett viselkedése, de hosszútávon is hathat. Megváltozik a motivációja, az érdeklődése, megváltozik a konfliktuskezelése.

 

– Ezek lehetnek intőjelek egy szülő számára, hogy érdemes elbeszélgetni a gyermekével, ha ezeket a jeleket tapasztalja?

 

Mindenképpen érdemes a gyermekkel beszélni egyébként is. Napi szinten érdemes lenne akár egy vacsora kapcsán leülni, és 20-30 percet legalább beszélgetni. Amikor átbeszélik, hogy mi történt a gyerekkel, milyen a napirendje, miket tett, mit nem tett, hogy érezte magát azokban a helyzetekben. Történt-e valami az iskolával, kortársaival összefüggően, bármi, amit érdemes átbeszélni. Itt lehetőség van arra, hogy a szülő is megfogalmazza az ő gondolatait, érzéseit.

 

– Bár egy ilyen beszélgetésben valószínűleg a gyermek nem azzal fogja kezdeni, hogy ó egyébként kaptam füvet a Lacitól, és kipróbáltam.

 

Nem fogja ezzel kezdeni, viszont a szülőnek van arra szeme és füle, hogy ha akarja, észrevegye azokat a legapróbb dolgokat is, ami változás. Amikor látja, hogy más a gyermekének a hangulata, más érzései vannak, más foglalkoztatja. Nyilván látja a hogy más jegyeket hoz, vagy nem úgy tud oda koncentrálni a különböző feladataira a gyermek. Ez persze nem feltétlenül azt jelenti, hogy szerhasználatot fog tapasztalni a szülő. Lehet, hogy teljesen másról van szó. A fiataloknál serdülőkorban sok olyan „kötelező” krízis van, amelyeket aztán feldolgoznak, de az sokat elvesz az ő energiájukból, figyelmükből. Nyilván ezeket a szülő észleli, ha a gyermek tényleg oda tud fordulni a szülőhöz. S akkor azt is elmondja, hogy nézd anya, apa, ezt meg ezt kipróbáltam, és ez meg ez volt az én tapasztalatom, vagy a környezetemben ez meg ez a szer megjelent, hallottam róla, láttam, vagy megkérdezték, hogy akarok-e, vagy mondták, hogy használjak.

 

– Mi ilyenkor a szülő helyes reakciója? Tiltani kell vagy empatikusan odafordulni a fiatalhoz?

 

Mindkettő jó lehet. Attól függ, hogy az ő gyerekénél, az ő kapcsolatukban mi az, ami működőképes. Tiltással vagy az ellenállással nem tudom, mennyire tud hatékony lenni a szülő. Az mindenképpen lényeges lenne, hogy beszéljenek, és a szülő is tájékozódjon az adott szerekről, és azok hatásairól. Nyilván ő az, aki leginkább ismeri a gyermekét, lényeges lenne beszélni arról, miért akarja kipróbálni a szert. Az első az ijedtség, illetve a félelem, hisz sokszor úgy lehet akár megvenni interneten, vagy terjesztőktől, hogy ezek legálisak, pedig nagy részük nem az. Ennek büntetőjogi következményei is lehetnek. A szülőben felmerülhet: nehogy valaki megmérgezze a gyermekét. Teljesen normális ez a reakció. Ha beszélni tud a félelmeiről, az jó dolog, sok lehetőség van Békéscsabán is, fel lehet venni a kapcsolatot olyan szervezetekkel, intézményekkel, akik tudnak segíteni, és az interneten is vannak információk különböző oldalakon, hogy milyen típusú szerekkel kerülhet kapcsolatba a fiatal, mivel nem, milyen hatások vannak, jogi következmények, és a többi.  A MI-ÉRTÜNK Egyesületnél van egy ilyen lehetőség szülők, illetve fiatalok számára is. Van egy honlapunk, ott is vannak információk, ez a www.mi-ertunk.hu. Elindítottuk ebben az évben online tanácsadásunkat is. Tudunk segíteni, hogy hova lehet fordulni, milyen típusú szerekkel lehet találkozni. Fiatalok számára is van itt lehetőség beszélni arról, ha bármilyen dolog foglalkoztatja. Nem feltétlenül alkohollal vagy kábítószerrel kapcsolatosan, hanem mondjuk az ő serdülőkorával, iskolával, családjával kapcsolatosan. Van lehetőség chatelni vagy akár skype-olni segítőinkkel. Ez, mint megelőzés jelen lehet az ő életében, hogyha a benne motoszkáló kérdéseket, problémákat át tudja beszélni, át tudja chatelni valakivel, az nagyon sokat segíthet. A szülő számára ugyanez lehetőség, hogy ő is akár olyan szakemberekkel beszéljen, akik tájékozottak, illetve tapasztaltak ezen a területen. Nagyon sokat jelent. Van lehetőség családterápián, családkonzultáción való részvételre, ezt most ingyenesen tudjuk biztosítani néhány család számára Békéscsabán. Itt alapvetően a családban való kommunikációt tudjuk támogatni, a családi szerepeken, családi mintákon tudunk egy picit módosítani, az ő együttműködésükkel. Sok szülő hív bennünket, hogy hogyan reagáljon bizonyos helyzetekben. Itt akár szerhasználattal, akár magatartásbeli változással kapcsolatban is megkeresnek minket szülők: hogyan beszéljek a gyerekemmel, vagy ezt meg ezt tapasztaltam, mit tegyek. Vannak nyilván olyanok, akiknél rendszeresebbé válik, mondjuk az alkoholfogyasztás, vagy egy illegális szerhasználat. Itt probléma adódhat. Jöhet erről jelzés a szülő részéről, szoktak minket keresni az iskola részéről is. Van együttműködésünk továbbá szociális szervezetekkel, intézményekkel, például Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal is Békéscsabán. Sokszor vannak közös ügyeink, de nyilván a szülő a mestere ennek a történetnek. Ő az, aki leginkább tud az ő gyermekére hatni és érte tenni, ebben tudunk egy picit segíteni, hogyha kéri.

Itthon

Dr. Pappné Darida Andrea: Együtt sokkal többet tudunk elérni, mint külön-külön

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere a napokban jelentette be, hogy új igazgató érkezett a nagy múltú Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ élére dr. Pappné Darida Andrea személyében. A központ új vezetője a versenyszférából érkezett, egy felnőttképzéssel és rendezvényszervezéssel foglalkozó kft.-nek volt eddig az ügyvezetője.
2021. január 23. 18:40
FEL