Ismét üzemben az óvszer- és tűautomaták

2021. január 26. 06:46 | Csiffáry Zsuzsanna

Soha nem tudhatjuk, hogy ki milyen démonokkal küzd, így mindig türelemmel és megértéssel kell a szerhasználók felé fordulnunk – tartják a szakemberek. Békéscsabán a MI-Értünk Prevenciós Egyesület több lehetőséget biztosít a függőknek, ennek köszönhetően a szerhasználók esetén például elkerülhetők a fertőzések.

A Posta közben található tűautomaták egy évig nem üzemeltek, mert szervízben voltak. A Mi-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesületnek köszönhetően ismét visszakerültek a helyükre. Az automaták biztosítják a higiéniát, melynek célja többek között a HIV és a hepatitis fertőzések megelőzése.

Az említett fertőzések mellett az AIDS-el, a szifiliszszel fertőzöttek száma Békés megyében is növekedett az elmúlt években, amely ellen folyamatosan küzd az egyesület. Az automaták 2010 óta működnek Békéscsabán. A szakemberek szerint egyes esetekben az absztinencia, vagyis az intravénás szerfogyasztástól való teljes tartózkodás nem feltétlenül cél, így a hangsúly a fertőzésveszély elkerülésére kerül. 

Mező Andrea az egyesület elnöke kiemelte: az ártalomcsökkentés célja, hogy minél kevesebben használjanak szereket. Aki szerfogyasztó, az lehetőleg minél kevésbé veszélyes módon végezze ezt a tevékenységét. 

A szerhasználóknak a Kazinczy utca 6/1 szám alatt, név nélkül van lehetőségük ingyenesen beszerezni a steril eszközöket. Itt szakemberek segítenek a függőségek kezelésében.

 

Galéria

FEL