A tippmix veszélyesebb, mint a lottó

2021. július 23. 06:25 | Vári Bianka

A szakemberek véleménye és a Szerencsejáték Zrt. kutatásai szerint is emelkedő a játékfüggők száma Magyarországon.

A WHO 2019-es genfi közgyűlésén elfogadta a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló jegyzék módosítását, melybe bekerült a játékfüggőség is. A betegség definíciója szerint a játékzavar egy olyan viselkedésmodell, amelyben a játéktevékenységek elsőbbséget élveznek más fontos napi tevékenységekkel, vagy családi kapcsolatokkal szemben.

A héten indul az olimpia, ilyenkor azok is kedvet kaphatnak fogadásokat kötni, akik egyébként nem szoktak. Mező Andreát, a MI-ÉRTÜNK Prevenciós- és Segítő Egyesület vezetőjét kérdeztük a játékfüggőség kialakulásáról, veszélyeiről.

- A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája, ugyanakkor a felelős játékos csak annyit költ, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma - kezdte a szakember.

A játékszenvedélyre hajlamos személyek esetében a függőség észrevétlenül fejlődik ki. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak. 

- A folyamat a játékfüggőknél is gyakorlatilag ugyanaz, mint az alkoholistáknál vagy a drogosoknál: vágy, kielégülés, majd bűntudat. De míg a szerfüggőségnél, azaz az alkoholnál és a drognál vannak fizikai megnyilvánulásai a betegségnek, addig a játékszenvedélynél nincsenek külső látványos tünetek, így jobban rejtve tudja tartani függőségét a beteg - magyarázta Mező Andrea.

Minden szerfüggőségnél hangsúlyos a pénz szerepe, de a játékfüggőségnél minden a pénz körül forog. A kóros játékfüggőt először a szenvedély hajtja, majd a kényszer, hogy az elbukott veszteségét csökkentse vagy visszaszerezze. Egy idő után rádöbben, hogy normális módon nem tud hozzájutni az elvesztett pénzekhez, csak ha nagyot nyer. Innentől kezdve mókuskerékbe kerül.

- Hazai vizsgálatok szerint azok a legveszélyesebb játékok, ahol a tét nagyságáról a játékos dönthet és a játék azonnal újrakezdhető, azaz a nyerés után rögtön feltehető az újabb összeg. Azok kevésbé veszélyesek, amikor várni kell egy hetet a két játék között. Ilyenformán a Tippmix például veszélyesebb, mint a lottó, de a kaszinók is óriási kísértést jelenthetnek - tette hozzá a szakember.

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL