Csoportfoglalkozást rendeztek a Függőség Világnapja alkalmából

2020. június 29. 11:27 | Gyemendi Réka

1988. óta június 26-a a kábítószer elleni küzdelem világnapja. A perevenciós szakemberek, szervezetek ilyenkor a drogfogyasztás, függőségek veszélyeire és miértjére igyekeznek felhívni a figyelmet.

Békéscsabán egy két napos szakmai műhelyet szerveztek egy pályázat keretében A függőség miértjei címmel. A szakmai műhelyre azokat a Békés megyei szervezeteket, egyesületeket hívták meg, akik valamilyen módon kapcsolódnak a kábítószer-megelőzés szempontjából érintett célcsoporthoz. 

– A Mi-Értünk Perevenciós és Segítő Egyesület 2000 óta működik, alapvető célja a kábítószerproblémák, szenvedélybetegségek megelőzése, illetve azok kezelése. A célcsoporttal és hozzátartozóikkal való közös munka az elsődleges célunk. Kiváló együttműködéseink vannak megyei szinten. Célunk, hogy a célcsoportunk számára megértést tudjunk közvetíteni, változást tudjunk elindítani az életükben. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy olyan célzott prevenciós programokat alakítsunk ki, amelyek tényleg a célcsoport szükségleteire reagál. Itt fontos kiemelni a fiatalokkal való munkát, családjaikkal való munkát, illetve az aktív használókkal való kiemelt programokat. Erről szólt ez a két nap, hogy megértsük, hogy a függőség hogyan alakul ki, és mi hogyan viszonyulunk a függőségeinkhez – ismertette Mező Andrea, a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület elnöke.

Hozzátette: a két napos szakmai műhely - amelynek vezetője Deres Anita, a Megértés Útja Egyesület elnöke volt - arról szólt, hogy akár gyermekkori traumákból, félreértésekből, téves hitrendszerekből hogyan tudnak kialakulni lelki, érzelmi problémák, vagy akár elakadások. Mindez pedig hogyan terelheti esetleg a szenvedélybetegségek felé az embereket. 

– Azt sokan tudjuk, hogy a függők a társadalom bűnbakjai, az emberiség érdeke, hogy fennmaradjon a szenvedélybetegség problematikája. Az emberek iszonyatosan sok ítélkezést felvesznek. De mi lenne, ha ehelyett úgy tekintenénk rájuk, hogy belegondolunk, mennyi terhet cipelhetnek? Ezt akkor tudjuk megtenni, ha érintettek vagyunk. A félrenézés is elég általános jelenség, de ez egyenlő a tettességgel, hiszen ez az áldozatiság fennmaradását támogatja. Ha a mélyére merünk nézni a történeteknek, akkor azt is láthatjuk, hogy mindig van egy pont a befejezett, kerek történeteknél, ahol a kocka fordul, és mindig kiderül, hogy sohasem az a legbűnösebb és leggyengébb, akiről messziről ordít, hogy bűnös – fogalmazott Deres Anita.

 

További programok »

FEL