Mesterképzés Békés megyében: 11 szakma kapott idén mesterképzési lehetőséget

2020. október 1. 11:13 | Csiffáry Zsuzsanna

Már zajlanak azok a mesterképzések, amelyek segítségével különböző szakmák művelői képezhetik magukat tovább. A képzéseket helyben a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi. Az önköltséges forma mellett idén 50 szakember lépett be az oktatásba az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával.

Ahhoz, hogy egy autószerelő mesterré váljon, 5 évet kell a szakmájában dolgoznia. Viszont ez idő alatt is nagy a fejlődés ezen a területen – az egyik békéscsabai oktató szerint a jó szakember is lemaradhat, ha nem képzi magát. A mesterlevél megszerzését sokan tartják jó lehetőségnek. A helyi oktatók szerint Békés megye előkelő helyen áll oktatási szempontból.

Kiss Péter autószerelő, szakoktató elmondta, hogy rendszeresen versenyeznek a Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnázium tanulói országos szakmai megmérettetéseken, s rendszerint dobogón végeznek. 

 

 

Buzássyné Szathmáry Felicia kézápoló, ezüstkoszorús műkörömépítő mester és szakoktató úgy nyilatkozott a képzésről, hogy a mesterfelkészítésen megtanulja a hallgató a pontosabb munkát, a szalonok szebb kialakítását, a vállalkozás vezetésének hogyanjait. 

 

 

"Hét és fél éve kezdtem el a szakmát. Beleszerettem a műkörömépítésbe, így a hobbiból munka lett. Azóta is igyekszem tökéletesíteni a tudásomat. Azért is jelentkeztem a mesterképzésre, mert szeretném a legmagasabb szinten művelni a kézápolást" – nyilatkozta Csomor Violetta műkörömépítő. 

 

 

A mesterlevél a szakma diplomáját jelenti – mondta a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője. Mészárosné Szabó Anna szerint a képzések folyamatosak és jól haladnak. Elmondta, hogy összesen 11 szakmában a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mestereket, és egyébként ezzel a létszámmal az országban első helyen áll Békés megye.

Az oktatóknak a szakmai tudás mellett erkölcsös viselkedésre és emberi nagyságra is szüksége van, mivel így mutatnak példát a tanulóknak – tette hozzá az osztályvezető.

FEL