Mesélő múzeum: Meghökkentő (múzeumi) mese

2021. szeptember 12. 18:14 | behir

Jellempróbát jelenthet figyelni, hogy mennyire bírjuk elviselni a kritikát. A Munkácsy Mihály Múzeumban dolgozva régen tudom, hogy minden munkából és feladatból tanulhatok valamit, a kritika pedig valóban hasznos lehet, vagy így, vagy úgy, le lehet vonni belőle a tanulságot – Gyarmati Gabriella művészettörténész írása.

De mi a helyzet akkor, ha a múzeumot éri kritika? Azzal sincs gond, legjobb tudásunk szerint igyekszünk végezni a feladatunkat, de minden igyekezetünk ellenére néha homokszem kerül a gépezetbe. A problémát minden esetben megpróbáljuk minél hamarabb megoldani.

Most azonban egy csemegére, egy kritika-kuriózumra találtam a Google értékelések között. Idézem: „Nagyon szépen felújított múzeum, melynek állandó kiállítása széleskörű. Részben a táj állatvilágát mutatja be, részben pedig Békéscsaba történetét, mindezt időrendi sorrendben. A kiállítás anyagát több, modern megoldásokkal is színesítik.” Az érdekesség most következik: „A Munkácsy festmények többnyire hiteles másolatok, de 2–3 olyan alkotást is találsz a festőtől, amelyek csak itt láthatóak.”

Miképpen merülhet fel egyáltalán ilyesmi? Hogyan gondolhatja valaki, hogy másolatokkal operál „A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye” megtisztelő titulust viselő múzeum? Ez nem sommás vélemény, ez nem kritika, ez teljes tévedés, sőt hitelrontásnak, mi több, vádaskodásnak is nevezhetném. De legyünk nagyvonalúak, és csak annyit mondjunk: Kedves I., köszönjük múzeumunk iránti megtisztelő érdeklődését, a Munkácsy-művek megítélésében azonban nincs igaza. A Munkácsy Mihály Múzeum Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállításában szereplő tizenkilenc alkotás eredeti műtárgy, Munkácsy Mihály keze munkája.

Gyarmati Gabriella művészettörténész

További programok »

Kultúra

FEL