Mesélő múzeum: Egy bizánci érem története

2019. március 17. 10:42 | behir

Tavaly tavasszal Dombi Zoltán Mezőberény határában egy érdekes tárgyra lelt, és behozta a Munkácsy Mihály Múzeumba. Példaértékű tettéért fogadja a múzeum hálás köszönetét.

A tárgy egy bronz follis. Legnagyobb szélessége: 2,49 cm, vastagsága: 0,25 cm, súlya: 7 g. A tárgy nem kerek, leginkább talán nyolcszögletű, jól látszik rajta, hogy annak idején a pénzverdében, hogyan nyírták körbe.

A pénzen feliratok, ábrázolások láthatók. Előlapján a nICIFR bASILЄV RW körirat és egy szemből ábrázolt császárportré található. Az uralkodó bajuszt és szakállat visel. Fülei elállóak. Fején korona, a koronán kereszt. A koronáról pendilia lóg. Ilyen pendilia figyelhető meg a Magyar Szent Koronán is. Ruhája loros, amit csak a császári család tagjai viselhettek különböző ceremóniák alkalmával. Jobb kezében keresztjogart, baljában háromkaréjos globust tart. Hátoldalán négy sorban a következő szöveg olvasható: nICHR / ЄnΘЄW bA / SILЄVS RW / MAIWn.

 

Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

 

Az érmén II. Niképhorosz Phókasz látható. Niképhorosz 912-ben született kappadókiai arisztokrata családban. Remek katona vált belőle, hadvezérként sorra aratta győzelmeit. A legnagyobb diadalt Krétán érte el. Másfél évszázados muszlim uralmat tört meg, miután 961-ben ostrommal bevette a sziget központját, Kandiát. 962-ben Szíria ellen vonult, sorra aratta győzelmeit, minden nagyobb várost elfoglalt a térségben, köztük Aleppót is. Miután 963. március 15-én hirtelen elhunyt II. Romanosz császár, Niképhoros nem késlekedett, sereggel vonult be Konstantinápolyba, majd elvette feleségül Theophanót, Romanosz özvegyét. Nem sokkal ezután a bátor hadvezért II. Niképhorosz Phókasz néven császárrá koronázták. Az elkövetkező években a keleti harctereken újabb diadalokat arat. Azonban a sikernek ára van: az adóterhek egyre elviselhetetlenebbek lettek. Niképhorosz kiváló hadvezér volt, de népszerűtlen császár, felesége olyannyira utálta, hogy szeretőjével, Ióannésszel titkos tervet eszelt ki. A terv 969. december 10-én vált valóssággá, amikor is hálószobájában meggyilkolták Niképhoroszt. Ezután a szerető I. Iónnaszként elfoglalta a trónt…

Hogy kerülhetett Niképhorosz bronz follisa Mezőberénybe? Nem lehet pontosan tudni. Talán az utolsó sikeres magyar kalandozással hozható összefüggésbe, hogy a veret vidékünkre vetődött. 968-ban háromszáz magyar harcos Thesszaloniké-ig tör be bizánci területre, ahonnan egy sikeres ütközet után ötszáz foglyot hajtanak haza. Nem elképzelhetetlen, hogy egy berényi harcos is részt vett ebben a portyában, így juthatott görög tárgyakhoz, így ehhez a II. Niképhorosz Phókász follishoz is.

 

Nagy Dániel, régész

 

További programok »

Kultúra

Az életre neveli a gyerekeket a Hetedhét Játékváros

Idén tizenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a hazánkban egyedülálló nyári tábor, a Hetedhét Játékváros. A kezdeményezés célja, hogy a 8 és 12 év közti gyerekek a programok segítségével megtanulják kezelni a pénzt és értékelni az elvégzett munkát.
2019. július 17. 17:17
FEL