Mesélő múzeum: Albániai csigák a gyűjteményben

2016. július 31. 16:28 | Mikóczy Erika

A Munkácsy Mihály Múzeumban a Természettudományi Osztály megalakulásával egyidőben, 1980-ban kezdődött meg a csigák és kagylók gyűjtése dr. Domokos Tamásnak és Kovács Gyulának köszönhetően. A jelenleg több százezer példányos gyűjtemény, közel húszezer tételhez tartozik, amelyek közül a legértékesebbek az újonnan leírt fajok és alfajok típuspéldányai.

Amikor egy kutató ismeretlen fajt fedez fel, akkor készíteni kell egy leírást róla, és megfelelő szabályokat követve el kell neveznie azt. A kutatók általában 2-3 szempont alapján nevezik el a felfedezett állatot. Elterjedt, hogy valamilyen alaktani jellemzőt nevesítenek, de az is megszokott, hogy a lelőhely nevét „latinosítják”. Sok esetben az új faj leírását nem az a kutató írja meg, aki felfedezi azt. Ilyenkor bevett szokás, hogy a felfedezőről kapja az új faj a nevét. Békés megye leghíresebb és egyben legértékesebb csigafajának, a dobozi pikkelyes csigának eredeti latin neve: Hygromia kovacsi, amely arról a Kovács Gyuláról kapta a nevét, aki egykoron békéscsabai tanárként és részben muzeológusként felfedezte az első példányokat a Körösköz erdeiben. Jelenleg a faj hivatalos tudományos neve a Kovacsia kovacsi.

A korábbi és jelenlegi malakológiai gyűjtéseknek köszönhetően hazánk legnagyobb tiszántúli és a világ egyik legnagyobb kárpáti csiga- és kagylógyűjteményét a Munkácsy Mihály Múzeumban tanulmányozhatják a szakemberek. Egyre nagyobb a balkáni országokból származó tételek száma is. Különösen a kevésbé ismert Montenegró, Makedónia és Albánia csigáiból gyarapszik a gyűjteménye, amely nemzetközi szempontból is jelentősnek tekinthető. Az elmúlt tíz év alatt a hazai malakológusok számos új fajt fedeztek fel ezekben az országokban. Két szerzőnek, dr Szekeres Miklósnak és dr. Fehér Zoltánnak nemrég jelent meg egy tekintélyes méretű összefoglaló publikációja egy orsócsiga csoportról a Montenegrinakról. A szerzők az újonnan leírt fajok nagy részét azon kutatók tiszteletére nevezték el (köztük e cikk szerzőjéről is), akik részt vettek azokon a gyűjtőutakon, ahol előkerültek az újdonságok. Az újonnan felfedezett fajok és alfajok típuspéldányainak egy része a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményét gyarapítják, ezzel is növelve annak nemzetközi jelentőségét.

Deli Tamás

biológus-muzeológus, malakológus

 

 

FEL