Mesélő múzeum: A megyeri főkolompos

2020. augusztus 9. 11:27 | behir

A Munkácsy Mihály Múzeum 2017 nyarán a Berényi út 140/1. számú telken, építkezéshez kapcsolódó földmunkáknál régészeti felügyeletet látott el. Augusztus 8-án az építkezési terület északkeleti részén (a zászlótartóknál), a kerítéssel párhuzamosan vízvezetéket fektettek, és egy méter mélységből emberi csontokat fordított ki a markológép – Nagy Dániel Sándor, régész írása.

A helyszíni szemle során a múzeum régészei és a beruházó (AXIÁL Kft.) képviselői megállapodtak abban, hogy augusztus 14-étől mentőásatásra kerül sor, mivel nagy valószínűség szerint az elpusztult Megyer falu temetője került elő.

A Munkácsy Mihály Múzeum archeológusai a veszélyeztetett területen 44 sírt bontottak ki, dokumentáltak le. Az ásatás nyugati végében, sírhoz nem köthetően előkerült egy 2 cm átmérőjű bronzcsörgő is. Nagy valószínűség szerint egy korábban feldúlt sír egyik viseleti elemét találtuk meg másodlagos helyzetben. Kié lehetett ez a nem mindennapi tárgy?

Európában a 12. századtól jelentek meg a nemesek ruháin a csengettyűk. A csörgős viselet felfutása, divattá válása a 14. századra tehető. A csengettyűk száma is megszaporodott, szinte minden ruhadarabon csörgők sorakoztak. Viselték a ruha szegélyén, ruha ujján, nyakban, vállszalagon, kalapon, sapkán, cipőn vagy körbe az övön. Akár 50-60 darab csengettyű is csilingelhetett tulajdonosán, ha végigment a főutcán, bement a templomba, esetleg lovagolt egyet. Messziről lehettet tudni, hogy egy méltóság közlekedik. Nagyon fontos, hogy csak nemesek viselhették, nők és férfiak egyaránt. A 15. század közepétől fordult a kocka, a csörgős viselet kiment a divatból, nevetségessé vált, már csak az udvari bolondok sapkáján, cipőjén, ruháján találni belőlük.

Mivel feltételezzük, hogy nem egy udvari mókamestert temettek el a megyeri temetőben, valószínűsíthetően egy 14., esetleg 15. század elején élt nemeshez köthető a tárgy. Ebben az időben az Ábránfy család az úr a környéken. Nem engedték volna azt az arcátlanságot, hogy egy parasztot csengettyűs viseletben temessenek el. Annyi bizonyos, hogy van egy adatunk, miszerint 1383-ban az Ábránfyak megosztoznak, Megyer keleti negyede Ábránfy Miklósé lett. Talán ő lehetett a megyeri főkolompos, őt temethették el a templom szentélyében található kriptában. A kriptát a régészek 1986-ban feltárták, azonban az eredeti temetkezésnek csupán hűlt helyét találták…

A tárgyat Szabó Tamás találta, Szalontai Gizella restaurálta, fényképezte. Hasznos tanácsaikért külön köszönet nekik.

Nagy Dániel Sándor, régész

 

További programok »

Kultúra

Űrvihar a Földön – Csillagászati Napok Gyulán

A gyulai napfizikai állomás 2015-ig működött. A kényszerű leállás után az állomás most önkormányzati segítséggel újul meg, amely szerves részét képezi a továbbiakban egy, az országot és a világot is behálózó űridőjárás-előrejelző rendszernek. Erről és a napfizikáról is szólnak a Gyulai Csillagászati Napok előadásai.
2020. szeptember 28. 15:19
FEL