Mesefigurák, autók és filmes karakterek - Cukorka adagolókból nyílt kiállítás

2019. június 28. 07:24 | Kovács Andrea

Mickey egértől a télapón keresztül a Gyűrűk ura szereplőig különböző mese és film karaktereket ábrázoló PEZ cukorka adagolók tekinthetők meg a turisztikai főpályaudvaron. A Szalontai-család hobbi gyűjteményéből származó kiállítás egy hónapig tekinthető meg a Gőzmalom téren.

 

 

A PEZ cukorka története 1927-re nyúlik vissza és egy osztrák vállalkozó nevéhez fűződik. Az első darabokat gyógyászati céllal állították elő, a  dohányzásról való leszokáshoz nyújtott segítséget. Az első adagoló is öngyújtóra hasonlított és annak a mozdulatait hordozta magával. Azért, hogy a dohányosoknak megmaradjon az a gesztus, ami a cigarettára való rágyújtáshoz kapcsolódik, de mégis egy cukorkát kapott érte.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

Az első darabok mentolos ízesítéssel kerültek piacra. Erre utal a PEZ elnevezés is, amely a német "Pfefferminz" – magyarul borsmenta szóból ered. A Walt Disneyvel kötött megállapodásnak köszönhetően  1962-ben gyártottak először mesefigura alakú adagolókat, ezek a cukorkák már különböző gyümölcsízben készültek– mondta el a PEZ cukorkaadagoló kiállításnak helyet adó Turisztikai Főpályaudvar állomásfőnöke, Sós Imre.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

A Kecskeméten élő Szalontai család már több mint 20 éve vásárolja a különböző PEZ cukorka adagolókat. Mára közel kétezer féle van a gyűjteményükben. Szalontai Lajosné elmondta: az első darabokat a bolhapiacon fedezte fel, később már a boltokban megvette ami tetszett neki, később pedig már párjával együtt tudatosan keresték azokat a figurákat amelyek még nem voltak meg nekik. Mára közel kétezer féle van a gyűjteményükben amelyből Békéscsabára  mintegy 200 darabot hoztak el.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

A klasszikus mesefigurák mellett  különlegességek például a Gyűrűk ura vagy a Csillagok háborúja filmek figurái és néhány Giga méretű PEZ cukorka adagoló is látható a kiállításon, amely július 28-ig tekinthető meg.

További programok »

FEL