Több száz éves zárak és lakatok az új kiállításon

2018. április 23. 18:14 | Horváth Szabolcs

Több száz éves lakatok, zárak, igazi kézművesek, kovácsok által készített mesterművek, saját emblémák, a trezorok elődei, amik a mai napig működnek. A turisztikai főpályaudvar tavasznyitó kiállításán láthatók ezek az érdekességek, amelyeket május végéig nézhetnek meg az érdeklődők.

Még a hozzáértő szakembernek és egy igazi műgyűjtőnek is fejtörést okozott egy-egy zár kinyitása. Pont ez volt a készítő célja, hogy a próbálkozók nehezen jöjjenek rá a működési elvre. Aki nem ismerte a zárat lehet, hogy kulccsal sem tudta kinyitni. A régebbi záraknál a félfába akár 6-8 lyukat is belefúrtak, például a pincés gazdák azért, hogy megnehezítsék a tolvaj dolgát.

Volt olyan eset ahol csak egyetlen lukat fúrtak, de azt soha nem bántották. Ahol több luk volt egyik villányi pincénél ott sokszor próbálkoztak. Az egylukas pincét soha nem próbálták meg, mert azt hitték ez csak egy csali  mondta Horváth Lajos a HBZ Kft. ügyvezetője, tulajdonosa.

A gyűjtő szerint a béklyók a legérdekesebb darabok, de a lakatok között is vannak kuriózumok, például egy olyan épen maradt szerkezet, ami már több mint háromszáz éves. A teljes gyűjtemény több mint száz darabos.

Mind érdekes, különleges, nincs két egyforma, és kézimunkával készült 70-80 százaléka. Vagy a zárrész az, ami különleges, ami bonyolulttá teszi a kinyitást, vagy pedig a kulccsal tudtak variálni nyilatkozta Mester Gábor műgyűjtő.

A Mester Gábor 10 x 100 sorozat még tavaly nyáron indult - mondta Sós Imre, aki hozzátette: a gyűjtőnek rengeteg olyan relikviája van, ami különleges.

A turisztikai főpályaudvar tavasznyitó rendezvénye a kulcs, a zár és a lakat köré épült.

Törekszünk arra, hogy lehetőség szerint, olyan érdekes, különleges, egyedi gyűjteményeket mutassunk, amelyek már bizonyos értelemben feledésbe merültek. Hiszen egy zárat nem úgy képzelünk el, ahogyan az itt látható. Ma már hengerzárak vannak, ha kell kicserélem őket, meg van hozzájuk a megfelelő pótkulcs. De ezek még logikával működtek  mondta Sós Imre a ZERGE Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke.

A mostani tárlatot május 27-éig láthatja a nagyközönség. Május 31-én a dohányfüst mentes világnapon pedig megnyílik a hamutál kiállítás.

 

 

További programok »

FEL