Egyedi szappangyűjteményből nyílt kiállítás Békéscsabán

2018. augusztus 2. 17:50 | Gyemendi Réka

Egyedi szappangyűjteményből nyílt kiállítás a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron (BTF), csütörtökön. A rendhagyó tárlat több, mint 60 különböző fajtájú szappant mutat be, melyek nagy része az 1960-as és 1980-as évek között volt forgalomban Magyarországon. A kiállítás anyaga Hévizi László gyűjtőtől származik.

 

 

Sós Imre, a BTF állomásfőnöke úgy fogalmazott: nem könnyű ilyen idős szappanokat találni és megőrizni eredeti csomagolásukban. Ehhez képest aránylag sokan gyűjtik ezt a tárgyat, hiszen illatuk és csomagolásuk sokakat ejt rabul.  A szappanok nagy része hagyatékból került elő, azokat ugyanis régen gyakran fiókba tették a ruhák illatosítása miatt. A kiállításon megtalálható a legendásnak számító Zöld Alma szappan is. Ez a '70-es évek végén jelent meg, és olyan népszerű volt, hogy a vásárlók sorban álltak érte.

 

 

– Már a 12. századra visszamenőleg vannak írásos emlékek, jegyzetek és receptek. A nagyon régi szappanokat állati zsírokból főzték lúg és víz felhasználásával, majd a görögök kezdték el különböző olajokkal, növényekkel illatosítani. Később a házi jellegű, kézműves szappankészítés iparággá nőtte ki magát – ismertette a szappanok eredetét Németh Csilla, az Oros-Házi-Szappan Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, a régi időkben szennyezettebb konyhai maradékokból, disznóvágásból maradt zsiradékokból készültek a kis tömbök. A szappankészítés hagyományai azóta is megmaradtak, de ma már tiszta alapanyagokból készítenek jó minőségi és esztétikus háziszappanokat.

Az eseményen elhangzott: a házi szappankészítés ma reneszánszát éli, ugyanis egyre több a tudatos vásárló, akinek fontos, hogy természetes alapanyagokból készült mosakodószereket használjanak. Emiatt nagyon népszerűek a natúr- és bio szappanok, melyek a bőrproblémával vagy allergiával küzdőknek is megoldást jelentenek.

 

A kiállítás augusztus 2-tól szeptember 2-ig tekinthető meg minden nap 10 és 17 óra között a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar váró (kiállító) termében.

 

 

További programok »

FEL