Méltó nyughelyet kapott Dr. Réthy Pál – videóval

Közel két évvel ezelőtt fogalmazódott meg az a gondolat, amely szerint a békéscsabai kórház alapítójának, Dr. Réthy Pálnak a kórház, az evangélikus egyház és a város méltó síremléket szeretne állítani. A hosszú előkészítő munkát, egyeztetést és az anyagi források megteremtését követően avatták fel a síremléket június utolsó napján.

A lezárt Bogárházi temetőből méltó nyughelyre, a Berényi úti evangélikus temetőbe helyezték át a békéscsabai kórházalapító, Dr. Réthy Pál hamvait.

– Nagy öröm a család számára, hogy a támogatók segítségével végre méltó sírhelyet kaphatott. Az ő munkássága, az ő tevékenysége, az, amit Békéscsabáért tett,úgy gondolom, hogy bőven megérdemli ezt a megtisztelő nyughelyet, amit tulajdonképpen most ő megkapott – fogalmazott Galli Zsolt egyenesági leszármazott. Dr. Réthy Pál szépapja volt az Alföld Vívó Akadémia edzőjének.

 

 

Ő volt az első orvos a városban, aki szlovákul tudott, és akit a nép bizalmába fogadott. Fontos feladatának tartotta, hogy a katasztrofálisan rossz állapotban levő közegészségügyet a holtpontról elmozdítsa. Dr. Réthy Pál 1864-ben létrehozta a békéscsabai kórházat, amely 1989 óta a nevét viseli.

– Az ő nevéhez fűződik a kórház megalapítása is. Azt gondolom, hogy korszakalkotó intézkedései, orvosi, szakmai és emberi megnyilvánulásai voltak, amelyek mindenféleképpen a mai világban is értékadóak, iránymutatóak. Azt gondolom, hogy minden orvos kolléga és minden szakdolgozó, minden ember számára nagyon fontos értéket közvetít – hangsúlyozta Dr. Becsei László főigazgató.

A város vezetése, a helyi kórház és az evangélikus egyház már évek óta tervezi, hogy méltó nyughelyet biztosít a békéscsabai kórház alapítójának.

– Dr. Becsei Lászlóval, az intézmény főigazgatójával gondoltuk ki két évvel ezelőtt, hogy mindenképpen közös összefogással létrehoznánk és kiviteleznénk egy végső, méltó nyughelyet Dr. Réthy Pál hamvainak, előtte természetesen a családdal és a leszármazottakkal is egyeztettünk – emelte ki Szarvas Péter polgármester.

A magyar egészségügy ünnepén, Semmelweis napon, pénteken avatták fel Dr. Réthy Pál új síremlékét.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,