Megújult a Madaras Kollégium Gyulán - videóval

2017. július 26. 17:54 | Szendi Rita

Napelemeket szereltek fel, kicserélték a nyílászárókat, valamint hőszigetelték a Madaras Kollégiumot. A gyulai intézmény több, mint 100 millió forintot nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatán. A kiírás olyan intézményekre vonatkozott, ahol szükséges a korszerűsítés és a környezetbarát kialakítás.

– Békés megyében száz százalékos állami kormányzati támogatással valósultak meg a beruházások – emelte ki a megye fejlesztési biztosa, Vantara Gyula.

Elsősorban kollégiumokat korszerűsítenek, köztük egy gyulai intézményt is.

A város fejlesztéspolitikájában az egyik legfontosabb elem az, hogy környezettudatos beruházásokat hajtsunk végre. Ennél az épületnél is megtörtént az épület energetikai korszerűsítése, a hőszigetelés, kicserélték a nyílászárókat és napelemeket szereltek fel annak érdekében, hogy csökkenjen az áramszámla, a környezetszennyezés, csökkenjenek a fenntartási költségek – mondta el Görgényi Ernő polgármester.

 

 

A külső, homlokzati korszerűsítésen túl belső átalakításra is lehetőség volt, hogy javuljon a diákok komfortérzete.

Egy teljes energetikai megújulásról van szó. Az elnyert több mint 650 millió forint értékű támogatás a külső megújulást és az energetikai modernizációt tette lehetővé. Számos esetben a helyi önkormányzat segítségével és más állami forrásokból sikerült a belsőn is változtatnifogalmazott dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.

A kollégium kisebb és nagyobb településekről várja az általános iskolában végzett diákokat. Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, az a céljuk, hogy a legmegfelelőbb környezetet biztosítsák a tanulóknak. A Harruckern János Szakképző Iskolában többek között tizenhárom hiányszakmát is tanulhatnak a diákok.

A kollégisták szeptembertől vehetik birtokba a 134 millió forintból felújított Madaras Kollégiumot.

További programok »

FEL