Megújul és bővül a Beliczey kúria – a bábszínház otthona lesz

2019. február 3. 13:35 | Mikóczy Erika

A Munkácsy-negyed részeként megújul az 1840-es évek végén épült Beliczey-kúria. A műemléképület új funkciót is kap, hiszen ott talál majd otthonra a Békéscsabai Napsugár Bábszínház.

 

A kúria műemléki épületének felújításával, és az ahhoz történő hozzáépítéssel egy igen vonzó kulturális intézmény jön létre a Munkácsy-negyedben. Ebben működhet majd a bábszínház, de a tervek szerint itt kaphat helyet Lenkefi Konrád, valamint Schéner Mihály kiállítása, és itt lesznek a bábszínházi díszletek, bábok is. A mesés helyszínen időszakosan tematikus játékgyűjteményeket, bábokat, díszleteket mutatnak be, de foglalkoztató és alkotóműhely is várja majd a gyerekeket az épületben.

 

Mint az Fajzi Tamás építésztől megtudtuk, a Beliczey-kúria azon épületek sorába tartozik, amelyek a legnagyobb műemléki értékeket képviselik Békéscsabán. A házat az 1840-es évek végén Urszinyi Andor építtette, amikor a tulajdonos meghalt, akkor megvásárolta a Beliczey család.

 

 

A kúria ma leromlott állapotban van, vizes a pincéje, mállik a vakolata, a nyílászárók teljesen elhasználódtak, hullik a födémvakolat, be is ázott az épület, annak a nyomai láthatók. Fajzi Tamás elmondta: mivel műemléképületről van szó, készül egy építésztörténeti tudományos dokumentáció, amely a történetiségét az építés körülményeit, az eredeti elrendezést tárja föl. A falakon díszítőfestések vannak, ezért festőrestaurátori, emellett farestaurátori kutatómunka is kell. Mindezek alapján derül ki, hogyan nézett ki eredetileg az épület. A kúria esetében az eredeti állapot visszaállítása a cél.

 

A kúria állapota leromlott, mállik a vakolata, elhasználódtak a nyílászárók és az épület be is ázott

 

– Mivel a kúria földszinti alapterülete körülbelül 350 négyzetméter, és a bábszínház számára mintegy 1500 négyzetméternyi hely szükséges, a pincerész és a padlás hasznosításán túl, a kúriával derékszög elrendezésben egy új bővítmény is épül, ahol a bábszínház, a hozzátartozó műhelyek, textilműhely, faipari műhely kaphat helyet, míg a kúria épületében az igazgatási rész lesz. A gyermekek háza lehet majd ez az egész létesítmény, egyebek mellett játszólehetőséggel, kreatív szobával – jegyezte meg az építész.

 

A kúria esetében az eredeti állapot visszaállítása a cél

 

Fajzi Tamás kollégájával, Botyánszki Zsuzsannával együtt sokat dolgozott azon, hogy a modern bővítmény jól illeszkedjen a műemléképülethez. A színpadot a pinceszintre tervezték, hisz annak körülbelül 7-8 méteres belmagasság kell majd, így ha nem ott lenne a színpad, akkor a mostani kúria fölé magasodna a bővítmény.

 

Sokat dolgoztak azon, hogy a modern bővítmény jól illeszkedjen a műemléképülethez

 

Fajzi Tamás végezetül hozzátette: a bábszínházi funkció, a gyermekek háza funkció jól kapcsolódik a Munkácsy-negyed eszmeiségéhez. Ezen kívül természetesen az anyaghasználatban, a burkolatok használatában is próbálnak igazodni a Munkácsy-negyedhez.

A bábszínházat a Gőzmalom tér felől lehet majd megközelíteni, előtte lesz egy kis park, ahol reményeik szerint egy modern művészeti alkotás is helyet kaphat majd.

 

További programok »

FEL