Fél éven belül elkészülhet a város új ékköve, az Ursziny-Beliczey kúria

2022. április 21. 15:46 | Hidvégi Dávid

Javában zajlik a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthonának kivitelezése a Gyulai úton. A Modern Városok Programból finanszírozott projektben amellett, hogy egy teljesen új épületet kap a teátrum, megújul az Ursziny-Beliczey kúria műemléképülete és annak környezete is, amivel a város egy fontos értéket ment meg. A részletekről Szarvas Péter polgármester adott tájékoztatást.

A Gyulai úton található földszintes, szabadon álló, klasszicista kúriát az 1840-es évek végén építtette a szepsi Ursziny család, amely jelentős szerepet töltött be az akkori csabai közéletben. Az épületet az évszázad végén felvásárolta a Beliczey család, amelynek számos tagja vállalt fontos szerepet a város és a megye vezetésében, az ipartestületben, valamint a kulturális- és sportéletben. Közülük a legismertebb az a Beliczey Miklós volt, aki Békés vármegye utolsó főispánja lett, és akit 1942-ben Békéscsaba díszpolgárává választottak. A család 1944. március 19-ig, a német megszállásig használta a kúriát.

– Az épület a 180 éves történelme alatt sok híres személyhez kötődött. Azonban az utóbbi évtizedekben a helyi lakosok körében szinte teljesen elfelejtődött a kúria, amelyet az elmúlt esztendők során benőtt a növényzet. Az önkormányzat az említett okok miatt felelősséget érzett abban, hogy építészeti értékvédelmi szempontok alapján helyreállítsa a kúriát. Úgy döntöttünk, hogy a Munkácsy-negyed projekt részeként, a Modern Városok Program segítségével megmentjük az épületet. Az építészeti értékmentés számos példája szemmel látható az épület környezetében, hiszen a kúriával szemben már majdnem befejeződött a Munkácsy Emlékház teljes felújítása, illetve rövidesen elindul a Munkácsy Mihály Múzeum homlokzati tatarozása is a tető-rekonstrukció után – fogalmazott Szarvas Péter, hozzátéve, hogy szeretnék megmenteni Békéscsaba legfontosabb építészeti emlékeit az utókor számára.

A polgármester elmondta, hogy a kúria épületének tekintetében – a jogszabályok értelmében – szinte mindent az eredeti állapotára kell visszaállítani, amelyben korábbi fotók, tervrajzok segítenek. A kivitelezőknek nem volt egyszerű már a felújítás megkezdése sem, mivel nem várt statikai problémákba ütköztek, amelyek plusz feladatokat jelentettek.

– A rekonstrukció mégis jól halad, hamarosan elkészül a tetőzet és folytatódnak a belső munkálatok. A helyiségek is az eredeti kiosztásnak és színeknek megfelelően készülnek el, és az akkori kornak megfelelő nyílászárókat helyeznek majd be. A felújítás végén – várhatóan fél éven belül – a kúriában visszaköszön a 19. század polgári hangulata – tájékoztatott a polgármester.

Szarvas Péter megjegyezte, hogy a klasszicista épületben szórakoztató- és látogatóközpont kap helyet, valamit irodák és raktárhelyiségek lesznek. A kivitelezők a kúriában egy panorámás fogadótermet is kialakítanak, amilyen régen is megtalálható volt az épületben. A kúriában továbbá a Békéscsabai Napsugár Bábszínház kap helyiségeket. A bábszínház eddig nem rendelkezett saját otthonnal, a Jókai színházhoz tartozó épületben léptek fel és lépnek fel ma is. Most azonban a kúria mellett egy modern, minden igényt kielégítő épületszárnyat építenek fel, ahol korszerű körülmények között fogadhatják majd a kicsiket és szüleiket.

A beruházással együtt a kert is teljesen megújul, a régi, öreg fák helyett egy szép, ligetes környezet fogadja majd a látogatókat a kúria mellett.

További programok »

Önkormányzati hírek

A zöldfelületek öntözése kiemelt feladat a nyári időszakban Békéscsabán is

A békéscsabai önkormányzat egész évben elkötelezett a város zöld felületeinek, fáinak gondozását illetően, azonban a nyári időszakban tapasztalható magas hőmérséklet miatt kialakuló szárazság nagy kihívás elé állítja a városi szakembereket is. Ezekben a hónapokban, különösen a harminc fok feletti hőmérséklettel járó napokban fontos, hogy a növényzet megfelelő vízellátást kapjon. Ezt leginkább szakszerű öntözéssel lehet megoldani.
2022. június 30. 15:00
FEL