Megugrott az influenzaszerű megbetegedések száma Békés megyében is

2018. február 8. 09:00 | Horváth Szabolcs

Megugrott az influenzaszerű megbetegedések száma Békéscsabán és a megye egyre több pontján. Az ÁNTSZ részleges látogatási tilalmat rendelt el a Békés Megyei Központi Kórház mindkét tagkórházában, az Orosházi Kórházban pedig február 9-étől, péntektől lesz látogatási tilalom az intenzív terápiás osztályon, a szülészet-nőgyógyászati osztályon és annak újszülött részlegén.

Dr. Baji Sándor a gyermekosztály főorvosa elmondta, úgy tűnik, hogy az idei erősebb vírus, mint a tavalyi volt, ugyanis szokatlanul magas lázzal jelentkezik.

- Végtag-, izomfájdalmak jelentkeznek, nagyon gyenge, étvágytalan a beteg. Ilyenkor, ha magas a láza és nem eszik a gyerek, akkor nagyon hamar ki tud száradni a szervezete. Ebben az esetben azonnal fölvesszük az osztályra és infúzióval pótoljuk a folyadékot. Néhány esetben hasmenést is észleltünk, de általában a láz és az izomfájdalom az ami dominál - nyilatkozta dr. Baji Sándor a BMKK Réthy Pál Tagkórház, Gyermekosztály osztályvezető főorvosa.

Az influenza miatt látogatási tilalom van érvényben a csabai kórház gyermekosztályán is, csak azok a családtagok mehetnek be, akik már kaptak influenza elleni védőoltást vagy teljesen egészségesek.

Az egyik békéscsabai háziorvos azt mondja, folyamatosan emelkedik a betegszám.

- Mindenkinek azt javaslom, hogy ilyenkor bővebb folyadékot fogyasszon, feltétlenül jó lenne három-öt nap pihenést beiktatni, bár sokan dolgoznak és azt mondják nem tudják őket nélkülözni a munkahelyükön. Emellett tüneti szereket köhögés- és lázcsillapítót, esetleg egy torokfertőtlenítőt kapnak, de a legfontosabb a pihenés. Általában három-öt nap alatt lezajlik a betegség - mondta dr. Ferenczi Attila. 

A háziorvos hozzátette: a hosszabb lefolyású betegség már szövődményt jelez, lehet például tüdő- vagy arcüreggyulladás. Ezek más kezelést igényelnek. Kiemelte azt is, hogy még most sem késő beadatni a védőoltást.

 

További programok »

Itthon

Formálódik a békéscsabai klímastratégia

A város klímastratégiájáról szóló konferenciának adott otthont a Csabagyöngye Kulturális Központ. A csütörtökön délelőtt tartott szakmai fórumon az is elhangzott, hogy a békési megyeszékhelynek nincs szégyenkezni valója, sőt sok tekintetben az élvonalban található.
16:35
FEL