Megtaláltuk a város egyik Rock ’n Roll tanbáját!

2023. április 26. 09:22 | Such Tamás

Hétfő óta zakatol országszerte a Fenntarthatósági témahét 2023 című program, amelyből a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium (Vízmű) is derekasan kiveszi a részét. A hét első napján a vízműsök kitakarították a város egy részét; kedd délelőtt csokorból mi Leel-Őssy Gábor Rock ’n Roll tanár úr A dróntechnológia jövője a szúnyoggyérítés területén című előadását tekintettük meg az iskola Török Árpád díszteremben.

Nehéz volt Leel-Őssy Gábor vízgazdálkodás és környezetvédelem tanárral akár 20 másodpercen keresztül is összefüggően beszélgetni, ugyanis mindig valaki odalépett hozzánk. A kolléganőket egy „Majd még beszélünk!” varázsmondattal várakoztatta meg; s nem mellesleg minden ráköszönő diákot a keresztnevén szólított.

 

Leel-Őssy Gábor – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Leel-Őssy Gábor – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

– Aki aludni akar, inkább tegye meg, feküdjön, aludjon, csak ne szenvedjen – szögezte le előadása elején. Majd megkérdezte a hallgatóktól, hogy kibírnak-e 30 percet? Igen. Kibírnak.

Programjában egyfajta lazasággal átszőtt, tudományba mártott görbe tükröt tartott a gyarló emberek orra elé, azaz elénk. Többek között képeken illusztrálta, hogy a gyönyörű vízparton sem kíméljük a környezetünket: két méterre a szemetestől is összevissza dobáljuk a sörös dobozokat. (Közben megjött x Sanyi tanítvány, akit illedelmesen leültetett az első sorban.)

Majdan fő témájára rátérve elmondta, hogy néhány éve egy kutatás kapcsán összehasonlította a biológiai és a kémiai szúnyoggyérítés lehetőségeit. Továbbá azt boncolgatta, hogy miképp lehet bevetni az új technológiai eszközöket a környezet terhelésének csökkentése érdekében.

– Van-e annak releváns esélye, hogy drónokkal a szúnyogirtás területén lehessen előrehaladni? – tette fel a kérdést.

 

Fenntarthatósági témahét a Vízműben – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Van valakinek kérdése? – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

Kifejtette, a hagyományos, azaz a kémiai, a vegyszeres módszer az, amikor repülőgépről vagy autó platójáról zajlik a szúnyogirtás; a másik pedig a biológiai készítménnyel végrehajtott védekezés. Hozzátette a drón-technológiát maximum az utóbbinál lehet igénybe venni.

– A biológiai gyérítéskor egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire, a vízbe – folytatta. – Tulajdonképpen, ha egy nagyobb esőzés során tocsogók alakulnak ki, szinte azonnal irtani kell a lárvákat, mivel akár 72 óra alatt is kifejlődnek és vérszívókká válnak. Fontos a megelőzés: naponta fel kellene térképezni tenyésző helyeket, amelyeket kezelni kell, és ez bizony egy nagyon nagy sziszifuszi munka.

 

Galéria

 

Aláhúzta, ennél technológiánál mindenekelőtt szükség van a képzésre, a jogszabályok egyszerűsítésére és tudomásul kell venni, hogy a környezetvédelem pénzbe kerül. Legalább tízszer drágább, mint a hagyományos eljárás, de hosszú távon kifizetődik. Ráadásul a szúnyoglárvákon kívül semmire, senkire nem veszélyes.

Óriási tapsot kapott.

– Talán úgy tettek, mintha tetszett volna nekik – jegyezte meg.

(Este már muzsikált.)

 

(Forrás: Leel-Őssy Gábor Fb-oldala)

További programok »

FEL