Megsínylette a kukorica a csapadékmentes időjárást

2022. október 9. 10:38 | Szabó Judit

Mezőgazdasági szempontból a 2022-es esztendő legnagyobb vesztese a kukorica a katasztrofálisnak is nevezhető szárazság miatt – fogalmazott Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet igazgatóságának elnöke. Tíz napja kezdődött el a kukorica betakarítása, a korábbi évekhez képest hamarabb is fejeződik be.

A Békés megyei vetésterület kilencvenháromezer, melyből ötvenhétezer hektáron nem zajlik betakarítás. Silózás, tárcsázás, a következő növénynek előkészíteni a talajt: ez az egyik feladata a gazdáknak jelenleg. A fennmaradó, betakarítandó területeken a terméshozam megyei szinten, átlagosan nem haladja meg az egy tonnát, ez máskor nyolc tonna körül mozog. 

– Így jelentős veszteséget könyvelhetnek el a gazdák, hiszen egy tonna kukorica jelenlegi ára a beművelési költségeknek csupán az egynegyedét fedezi. Nem beszélve azokról, akiknek ki kellett tárcsázni, vagy lezúzni a be nem takarított területet, ott teljes veszteség van, a beművelési költség teljes összegét elbukták a termelők – hangsúlyozta Adamcsik László.

 

Fotó: behir.hu

 

A kukorica betakarításának körülbelül a hatvan százalékánál tartanak a gazdák. Viszonylag hamar vége lesz a betakarításnak, hiszen harmincezer hektárt betakarítani nem hosszadalmas folyamat – tette hozzá az elnök. 

Általában a napraforgó betakarítását követően kezdődik el a kukoricáé. A napraforgó esetében is jelentős a terméskiesés. Megyei szinten az előző évben 2,2-2,5 tonna volt az átlag, ez idén 1,5 tonna körül mozog. Mivel a hozamok nem kedvezőek, így viszonylag hamar meg lehet kezdeni az őszi vetésű növények talajelőkészítését és elvetését. 

Adamcsik László szerint az idei napraforgó olajtartalmával, tehát a minőséggel nincs gond, ám a korábbi évekhez képest a termés kevesebb. A Csabai Raktárszövetkezetben jelenleg van még kukorica és napraforgó is, de ez a mennyiség a számítások szerint biztosan nem lesz elég a következő évi betakarításig, amely az állattenyésztőknek és más felhasználóknak is gondot okoz majd.

További programok »

Gazdaság

Fontos dolga lesz a marhatartóknak!

A húsmarha állatjóléti támogatás tartalmi értékelési szempontjai között fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termelő szakképzettsége, amelyre felsőfokú szakképesítés esetén 20 pontot, középfokú végzettség birtokában 15 pontot kaphat a pályázó.
07:40
FEL