Megkezdték a telephelybővítést a Csaba Metál Zrt.-nél

2016. augusztus 5. 04:04 | Laczkó Viktória

Új üzemcsarnokokat épít és új eszközöket is vásárol több mint 15 millió euróból a Csaba Metál Zrt. A fejlesztésekhez segítséget nyújt az Egyedi kormánydöntéses támogatás, ami a tervezett beruházás 23 százalékát fedezni. A vállalat adókedvezményt is kap az elkövetkező 8 évben, így összesen 50 százalékos a fejlesztés komplex támogatás mértéke. A beruházás 155 új munkahelyet teremt, ezek betöltése jelenleg is zajlik.

Az EKD támogatás alapja a 210/2014.(VIII.27) sz. Korm. rendelet „A beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról”. A támogatás megítéléséről 2015. augusztusában kaptak értesítést, a szerződéskötésre ezt követően került sor.

Júniusra még csak a békéscsabai üzemcsarnok látványtervei készültek el, azonban a napokban hozzákezdett a munkálatokhoz a kivitelező a megyeszékhelyen. Jelnleg az alapok kiásásánál tart a munka, de a beruházást megvalósító cég a tervek szerint október 15-ig befejezi az első ütemben a megmunkálócsarnokot.

Az 1800 nm alapterületre épülő új üzemre azért volt szükség, mert az autóiparnak beszállító vállalat próbál megfelelni az megrendelők elvárásainak - mondta el Majoros Csaba, a Csaba Metál Zrt. vezérigazgató-helyettese. - Miután leöntjük az alkatrészeket, utána nagyon sokszor olyan precíziós eljárást, megmunkálást kell rajta alkalmazni, hogy csak így biztosíthatóak azok a rajzi előírások, amik az autóipari vevők megkövetelnek tőlünk.

A bővülés 155 új munkahelyet is teremt a megyében, ezeket 2018 év végéig töltik be. Jelenleg 1000-1100 alkalmazott dolgozik a cégben. A 155 főből 24 főnek felsőfokú végzettségű munkatársat keresnek. A létszámbővítés - ahogy a fejlesztés is - elkezdődött. Jelenleg 70 fővel vagyunk többen és ez meg is felel a félidei időszaknak. A nehézséget tulajdonképpen a 24 fős felsőfokú végzettségű bővítés jelentheti, hiszen speciális műszaki végzettségű kollégákat kellene találnunk, ilyen jellegű képzés itt a térségben nincs - fogalmazott Dobrocsi Nándor pénzügyi igazgató. - Emiatt elindítottunk egy együttműködést a Miskolci Egyetemmel és egy duális képzési rendszerben igyekszünk idecsábítani a fiatalokat, fiatal végzett mérnököket. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy Miskolc nagyon messze van Békéscsabától, tehát azon túl, hogy a duális képzésben segítünk a fiatalok minél magasabb szintű végzettségét biztosítani, egyéb ösztönzéseket is meg kell találnunk ahhoz, hogy az egyetem befejezése után a esetleg bennünket válasszanak. Mindezt teszik az országosan is versenyképes jövedelem biztosításával, letelepedési támogatással, ezenkívül helyi szakmai képzés biztosításával, a szakmai előmenetel fölvázolásával. Elsősorbankohómérnököket, a kohászatban jártas vagy képzett fiatalokat keresnek. Ilyen képzés jelenleg kizárólag a miskolci egyetemen van.

A beruházás munkatöbbletet és exportbővülést hozhat a vállalat számára, jelenleg is tárgyalnak új vevőkkel a meglévők mellett. Főként Európába, de Amerikába, Mexikóba és Indiába is szállítanak. 

A mostani üzemépület után kezdenek neki második ütemben egy raktár kialakításának a békéscsabai telephelyen, majd jövőre egy hegesztőcsarnokot húznak fel Szeghalmon.

FEL