Új gyártócsarnokot avatott a Csaba Metál

2018. március 29. 16:08 | Zsíros András

Új időszámításba lép át Magyarország gazdasága, amelyben az autóipar zászlóshajónak számít – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Békéscsabán, a Csaba Metál gépgyártó üzemcsarnokának átadásán.

A 25 éves Csaba Metál Zrt. Békéscsabán és Szeghalmon valósított meg 18 és fél millió eurós, 5,7 milliárd forintos beruházást, amelyből a csarnokok építésén kívül új berendezéseket, gépgyártó eszközöket is beszereztek. A kormány 1,3 milliárd forinttal támogatta a fejlesztést, amelynek köszönhetően 2025-re 30 milliárd forintos árbevételt érhet el a közel ezer főt foglalkoztató családi vállalat. Szijjártó Péter az átadó ünnepségen bejelentette, hogy a Csaba Metál – amely a kormány stratégiai partnere lett – újabb, 3,7 milliárd forintos fejlesztést tervez, és ehhez várhatóan szintén 1,3 milliárd forintos támogatásban részesülhet majd.

Mint azt Majoros Béla vezérigazgató elmondta, az 1993-ban alapított Csaba Metál annak idején egy kis kokillaöntödéből indították, azóta a folyamatos fejlődés jellemzi a céget.

 

 

– A kezdetektől úgy gondoltam, hogy a modernizáció a gazdasági versenyképesség alapja. Ezt azóta is vallom, és nem múlik el nap úgy, hogy ne gondolkodnék újabb és újabb fejlesztéseken, vagy a technológiai folyamatok korszerűsítésén – fogalmazott Majoros Béla, aki mindennél fontosabbnak nevezte a cégnél folyó alkotó munkát, a munka iránti alázatot és elkötelezettséget, valamint a szakmai felkészültséget.

– A magyar, családi tulajdonban levő Csaba Metál mindig bizonyította fejlődőképességét, az innovációra való fogékonyságát, és számos egyéb pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Békéscsaba számára fontos az is, hogy új munkahelyeket teremt és együttműködik a várossal több területen. A Csaba Metál Zrt. esetében egy nagyszerű, lelkesen dolgozó, támogatásra méltó cégről van szó. 

- Polgármesterként had emeljem ki a magyar kormány és Békéscsaba együttműködését is. Az ünnepség alkalmával szeretnék kitérni a Modern Városok Programra, amely Orbán Viktor és köztem aláírott megállapodáson nyugodott, és azóta is minden egyes pontjában éreztük azt, hogy a magyar kormány kész és képes teljesíteni a vállalásait. 
 
- Számos olyan ponton tudok visszaemlékezni, jó örömmel és szívesen, amelyek azt bizonyítják, hogy az elmúlt időszakban egy olyan kormány működött és dolgozott, amely Békéscsabára az átlagnál sokkal jobban figyelt.
Kedves Miniszter Úr, kérem hogy ezt a fókuszált törődést Békés megyére, ezen belül Békéscsabára ne hagyja abba a kormány - fejtette ki Szarvas Péter polgármester.
 

Vantara Gyula országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos arról beszélt, a Csaba Metál kitartó munkája jó példa arra, hogy fejlődik a gazdaság. Hozzátette, a csabai sikerekhez hozzájárulnak a kormány térséget érintő infrastrukturális beruházásai is.

A cég a békéscsabai telephelyén egy dinamikusan növekvő, nyomásos alumíniumöntődét működtet. Termékeit elsősorban a járműipar számára értékesíti, de vállalkozik bútoripari, gépipari, hajózási és egyéb szakterületek kielégítésére is. A társaság 2005-ben vásárolta meg egy korábbi buszgyár telephelyét és berendezéseit Szeghalmon, ahol jelenleg busz alvázak, komplett vázszerkezetek és egyéb haszongépjármű-alkatrészek készülnek. A Csaba Metál főbb partnerei a nagy európai autógyárak – BMW, Volkswagen – valamint a vezető autóipari rendszerbeszállítók, de szállítanak alkatrészeket Mexikóba, Szingapúrba és az Egyesült Államokba is.

 

Zsíros András, Mikóczy Erika

További programok »

Itthon

Betörőbanda tagjait tartóztatta le a bíróság

A Gyulai Járási Ügyészség 3 rendbeli üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű túrkevei fiú, egy 45 éves különös visszaesőnek minősülő túrkevei illetőségű, de gyomaendrődi tartózkodási helyű, valamint egy 36 éves többszörös és különös visszaeső mezőtúri férfi letartóztatását, akik számlájára több betörés írható.
14:31
FEL