Megkezdőtött az aratás Békésben

2024. június 20. 09:13 | Bere Mátyás

Békés vármegye az ország éléskamrája, ahol szinte minden évben a legkorábban kezdik az aratást. Így van ez most is: az árpa nagy részét már betakarították, most a búza következik.

 

Fotó: Kovács Dénes / Behir.hu

 

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei igazgatóságának elnöke elmondta, hogy bizonyos területeken már elkezdődött a búza betakarítása, emellett ha megfelelőek az időjárási körülmények, akkor hétvégére a Békés megyei őszi árpa be lesz takarítva.

– Javában dübörög a nyári betakarítás, de sajnos látható az árpán az év elején tapasztalt kevés csapadék. A gazdák többet vártak a terméstől. A megyei táblaátlag körülbelül 5 tonna árpát mutat – mondta az elnök.

Sok gazda kevesebb nitrogénes trágyázást tudott véghez vinni idén, de volt olyan is, akinek egyáltalán nem sikerült. Emiatt vannak kifejezetten alacsony terméshozamú táblák is. De fontos tényező az is, hogy az őszi árpánál későn jött az első komolyabb esőzés.

Kozsuch Kornél kiemelte, hogy a mostani csapadékosabb időszak jó hatással van például a kukoricára és a napraforgóra.

 

Fotó: Kovács Dénes / Behir.hu

További programok »

Gazdaság

Jó szezonra számítanak a csemegekukorica termelők

Idén jó szezonra számítanak a termelők, bőven jut a feldolgozóiparba és a fogyasztók asztalára is a friss csemegekukoricából - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) hétfőn kiadott körképéből.
13:34
FEL