Megkezdődött Békéscsabán a 18. Nemzetközi Bábfesztivál

2022. június 22. 18:41 | Papp Ádám Sándor

Szerdától vasárnapig bábszínházi fesztiváli hangulat uralkodik Békéscsabán, ugyanis 18. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház 18 társulatot fogad a megyeszékhelyen. A következő napokban 18 előadásra és 2 koncertre látogathatnak ki az érdeklődők.

Szerdán délután, a hagyományokhoz hűen a Langaléta Garabonciások kíséretében indult útjára a fesztivál. A gólyalábas bábos felvonulás a Korzó térről indult, bárki csatlakozhatott az Ibsen Házhoz tartó menethez, ahol hivatalosan is megnyitották a 18. Nemzetközi Bábfesztivált.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, hogy első alkalommal 1968-ban rendezték meg a bábosok ünnepét, azóta 2-3 évente hívja életre a programot a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Ezúttal azonban, a koronavírus-járvány miatt négy évet kellett várni az újabb találkozásra.

– A házigazda teátrum nagy tetteket hajt végre évről-évre, az évad során színvonalas előadásokkal várja a babákat, gyerekeket és még a felnőtteket is. Ez a "kis csapat" maga varrta, vágta és ragasztotta a mostani fesztiválra a jelmezeket, kellékeket, valamint a díszletelemeket. Izgatottan és rengeteg munkával készültek erre a hétre – fogalmazott az alpolgármester.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta, hogy a következő napokban 18 társulat 20 előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A hazai társulatok és független bábosok közül 10 hozza el legizgalmasabb produkcióit, de 8 külföldi társulat például spanyol, lengyel vagy bolgár is jelen lesz a fesztiválon.

– Olyan előadások mutatkoznak itt meg, amelyek csak nagyon ritka esetben láthatóak Magyarországon. Fontos bábos ünnep ez számunkra, bábszínházban dolgozók számára is. Olyan inspiráló beszélgetések és előadások részesei lehetünk, amelyek hosszú időre feltöltenek minket alkotó energiával – fogalmazott Lenkefi Zoltán

Az igazgató hozzátette: a programkínálatban minden korosztály számára kínálnak szórakozási lehetőséget, a babaszínházi produkcióktól a felnőtt előadásokig színes a skála, hiszen mint mondta: a bábjáték kortalan szórakozás.

A bábfesztivál részletes programja ide kattintva érhető el. 

További programok »

Kultúra

200 Év 200 Hang: Ünnepi hangverseny június 28-án és 29-én a nagytemplomban

A Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom felszentelésének 200. évfordulóját ünnepli június 29-30-án az evangélikus gyülekezet. Az ünnepi alkalomra a békéscsabai kórusokból és énekelni szerető csabaiakból összeállt a városi nagykórus, amely a szimfonikusok kíséretével lesz teljes. Hangversenyüket nemcsak az évfordulón, június 29-én láthatja, hallhatja a közönség, hanem már június 28-án, a nyilvános főpróbán is. A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
2024. június 16. 19:10
FEL