Meghalt Sanyi

2024. május 21. 10:12 | Such Tamás

Sanyi kakas tegnap délután a kezeink között ment el – írta ki reggel a Békéscsaba Munkácsy tér Sanyi kakas csoport oldalára Fekete Vanda, a Fekete tanya tulajdonosa. Május 1-jén több csabai Facebook oldalon többen aggódtak Sanyi egészségügyi állapotával kapcsolatban. (Valaki előző nap látta, hogy többen bántalmazták a város leghíresebb kakasát.) Vandáék még aznap este magukhoz vették.

„Sanyi állapota stagnál, se nem jobb, se nem rosszabb”, mondta egy hete Vanda, amikor meglátogattuk őket. A kakas valóban nem volt jó bőrben…

De miért döbben le az ember, amikor egy kakas haláláról értesül? Elsősorban a fő csoda, hogy egy baromfi – az eladása/későbbi vágása elől – megszökik a gazdájától, piacról. Számára a szabadság a Munkácsy teret jelentette, ahol négy évig élt télen-szélben-fagyban-negyven fokban stb.

 

Sanyi kakas – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

A lakók nagy százaléka hamar befogadta ezt a különös jövevényt. Sokan naponta vizet, táplálékot vittek neki, a kisgyermekeknek napi program volt a megtekintése, a messziről jött emberek megcsodálták és rengeteg országos poszt született róla.

Egy ismerősöm tavaly azt mondta, Sanyi a szabadságot választotta, de valamiért nem akar elszakadni ettől; lehet, hogy az előző életében ott élt. Mert ilyet nem csinál egy kakas.

Három éve – amikor még újszerű volt a helyzet, hogy egy kakas kvázi az emberek közt él – Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember azt mesélte, egy piaci lángosozást követően, a családjával megcsodálta a sztár szárnyast.

„Az emberek etetgették, kényeztették. Aranyos dolog, hogy a lakótelepen, ahol már elidegenedtünk a természettől, valami kitörést keresünk. Ilyen a házi kacsák etetése az Élővíz-csatornán vagy a Sanyiról való gondoskodás” – mondta.

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL