Gatyás Kázmér vigyáz Sanyi kakasra

2024. május 15. 09:10 | Such Tamás

Nemrégiben beszámoltunk róla, hogy nincs túl jó állapotban a békéscsabai Munkácsy tér üdvöskéje. Sanyit nemrégiben bántalmazhatták, emiatt legyöngült, majd Fekete Vanda, a Fekete tanya vezetője magához vette. „Sanyi állapota stagnál, se nem jobb, se nem rosszabb” – posztolta ki kedden Vanda, a Békéscsaba Munkácsy tér Sanyi kakas csoportba. Meglátogattuk.

Ahogy belépek a Fekete tanya portájára, egy erős (férfias) kakaskukorékolás fogad a bokrok felől, ám nyomban kiderül, nem Sanyi, hanem Gatyás Kázmér a hang gazdája.

Sanyi egy kis kifutóban kapirgál, szegény szinte feleakkora, mint amikor tavaly, legutóbb láttam. Közben Vanda kiengedi a szabadba, majd Gatyás Kázmérrel piszéznek vagy csőröznek egyet és ki-ki a maga útjára megy.

 

Vanda és Gatyás Kázmér – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Elemesélem, amikor tavaly a Munkácsy téren közelebb merészkedtem Sanyihoz, vészjóslóan sipítozni kezdett. Ebből kifolyólag teljesen felfoghatatlan, hogy valakik megrugdosták.

– Nekem pedig az az érdekes, hogy nincs semmilyen felvétel a bántalmazásról – mondja Vanda. – Az is furcsa, hogy többen látták az incidenst, de nem mernek tanúskodni a bíróságon.

Hozzáteszi, Sanyi május 1-je óta lakik a Fekete tanyán; másnap elvitték Sprőber doktorhoz, aki nem látott rajta külső sérülést. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs belső sérülése. Továbbá az sem kizárt, hogyha szimplán megkergették, s így pszichésen érte-e sérülés.

– Ebben az állapotban nem kerülhet vissza a Munkácsy térre – fűzi hozzá –, mert a ragadozóknak – róka, nyest – könnyű préda lehet.

 

 

 

További programok »

FEL