A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs kifejtette, hogy van olyan kakaóból készülő alapanyag, aminek az ára háromszorosára nőtt, az utóbbi másfél évben. – Ez az áremelkedés természetesen jelentkezik a végtermékek árában is, bár nem ilyen mértékben, viszont a kakaó árának meg kell jelennie az árakban – mondta a szakmai elnök, majd kiemelte, hogy bár el lehet menni a silányítás irányába, de az nem jó megoldás.
– Kollegákkal, akikkel beszéltünk erről, inkább azt tartjuk jobb megoldásnak, hogy inkább minőségibb a lapanyagok felé megyünk. Ha jobb minőségű csokoládét használunk, akkor fajlagosan talán kevesebbet is kell használni és jobban is lehet kommunikálni a vendégek felé – fejtette ki Erdélyi Balázs.
Illusztráció: pixabay.com
A cukrászi kínálatban azzal lehet változtatni a dráguláson, hogyha több gyümölcsös terméket kínálnak és kevesebb csokoládés, kakaós édességet. Mint megtudtuk a szakmai elnöktől, a kakaó magas ára még a következő évben is maradhat, hiszen ezek az árak lassan rendeződnek vissza. – Ahhoz, hogy az árak alacsonyabbak legyenek, kell az, hogy legyen egy ideális év a termés és a szüret szempontjából. Soha nem fog visszamenni az eredeti árra, de talán nem háromszoros lesz, csak esetleg a duplája – mondta a szakember.
(A legfontosabb ilyenkor is az, hogy igyekezzenek a vásárlók a jobb minőségű termékeket választani, lehetőleg cukrászatokból, és valóban ne hagyjuk alább, mert a silányítás sokszor az egészség rovására mehet – szerk.)
Illusztráció: pixabay.com