Mátéfi Eszter: Lépésről lépésre haladunk, cél a fiatalok beépítése

2021. április 11. 15:35 | Hidvégi Dávid

Mátéfi Eszter 2007 és 2010 között vezetőedzőként irányította a Békéscsabai Előre NKSE-t, amellyel az NB I-ben kétszer 4. helyen végzett, valamint bronzérmet nyert a Magyar Kupában. A klub 2022. június 30-ig szakmai igazgatónak nevezte ki februárban, ez alkalomból beszélgettünk vele a 7.Tv Kezdőkör c. magazinjában.

 

– Hogyan indultak a tárgyalások a klubbal? Miért döntött úgy, hogy visszatér Békéscsabára?

 – Már korábban is volt megkeresésem Békéscsabáról, de akkor családi okok miatt nem tudtam elvállalni a munkát. Idén Fülöp Csaba keresett meg, először edzőként merült fel a nevem, de az előző két munkahelyemen, Kisvárdán és Dunaújvárosban is szakmai igazgatóként dolgoztam, így mondtam, ha lehet, akkor ilyen munkában szívesebben vennék részt.

 

– Szakmai igazgatóként mi tartozik a feladatai közé?

– Egy program és koncepció kidolgozása, valamint a felnőtt csapat trénerével és az utánpótlás edzőkkel való kapcsolattartás. Ezen kívül a mérkőzés és edzés látogatás, lényegében az egész szakmai munka irányítása.

 

– Nem egyszerű a helyzet, hiszen jelen állás szerint kieső helyen van a csapat. Milyen koncepció mentén kezdi meg a munkát?

– Nem egyszerű a helyzet. A koronavírus kapcsán még nem dőlt el, lesz-e kieső vagy sem, hiszen még dönthet úgy a szövetség, hogy lesz két feljutó, de nem lesz kieső. Viszont próbálunk annyi pontot gyűjteni, hogy a Békéscsaba ne essen ki. Ha esetleg ez mégis megtörténne, akkor a legfontosabb cél az lenne, hogy a következő idényben az NB I/B-ből visszakerüljünk az első osztályba.

 

– Ha esetleg mégis az NB I/B-ben kell szerepelni, akkor milyen lehetőségek lesznek a csapatépítésre? Gondolom mind két eshetőségre, így az NB I-re és az NB I/B-re is készülnek.

– Mind a kettőre. Pont ez a nehézsége ennek az időszaknak, hogy a bizonytalanság miatt nehéz játékosokat igazolni. Azért azt tudni kell, hogy az NB I gyorsaságban, gondolkodásban és technikában magasabb szint, magasabb követelményt igényel. Viszont nem esünk kétségbe, ha az NB I-et kell vállalnunk. A fő cél az, hogy beépítsük a békéscsabai fiatal, tehetséges játékosokat a csapatba és minél több lehetőséget adjunk nekik arra, hogy fejlődjenek. Hosszútávon is fontos a cél, hogy a csabai, saját nevelésű lányok bekerüljenek a felnőtt csapatba.

 

– Hogyan látja a helyi utánpótlás helyzetét? Hogyan lehet újra erős csabai klubot építeni? Még, ha nem is a korábbi 4. helyek lesznek megszokottak, de legalább azt elérjék, hogy az együttes a középmezőnyben tudjon szerepelni.

– Most elkezdünk építkezni. Mint minden építkezés, ez is időt igényel. Megpróbálunk lépésről lépésre haladni. A fiatal játékosoknál az a legfontosabb szempont, hogy időt kapjanak, mivel rutint kell szerezniük. Természetesen türelemre is van szükség ahhoz, hogy ezek a játékosok beérjenek, de nagyon bízom benne, hogy sikerül és rövid időn belül egy stabil NB I-es csapat lesz Békéscsabán. Reméljük, hogy újra sokan kilátogatnak majd a mérkőzésekre, hiszen Csabán népszerű a kézilabda, nagyon sokan szeretik. Nem csak azért tértem vissza, mert korábban sikereket értünk el, hanem azért is, mert hagyománya van itt a kézilabdának. Úgy gondoltam, érdemes ilyen nemes célért dolgozni.

 

– Mi az, ami jól működik és mi az, amin változtatna?

– Február végén kapcsolódtam be a szakmai munkába. Ami jól működik, azt megtartjuk. Biztosan vannak olyan dolgok is, amikben változtatni kell, ezeket megtesszük. Ami a szakmai szempontomból a legfontosabb, hogy minden játékos a megfelelő helyen versenyezzen. Most is azt tervezzük, hogy ki melyik korosztályban versenyezzen majd, hiszen ez kell ahhoz, hogy jól fejlődjenek a játékosok. Az sem jó, ha nagyon fent versenyeznek, illetve az sem jó, ha alul. Egyrészt azon dolgozunk, hogy mindenki megfelelő képzésben részesüljön, másrészt pedig azon, hogy megfelelő szinten versenyezzen.

 

Pálinger Katalin, Mátéfi Eszter és Bohus Bea – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Milyen emlékekkel tért vissza?

– Nagyon kellemes emlékeim vannak és ezt most nem csak az interjú kapcsán mondom. Békéscsabán kezdtem a vezetőedzői pályafutásomat, ez volt az első lehetőségem. Az első év nagyon nehéz volt, a kiesés ellen küzdött a csapat, de utána elkezdtünk építkezni és elértünk két negyedik helyet, illetve egy Magyar Kupa bronzérmet. Az eredményeken kívül is nagyon jó közösséget alakítottak a lányok, szerettek itt lenni és dolgozni. Ami talán a legfontosabb, hogy amikor ide kerültem, körülbelül 100 néző látogatott ki a mérkőzésekre, de sikerült visszacsalogatni a nézőket, többször megtöltöttük a csarnokot. Nagyon kellemes emlékeim vannak, ezért is vállaltam a felkérést. Akárhányszor visszatértem Békéscsabára, mindig nagy szeretettel fogadtak. Nagyon fontos volt számomra, hogy olyan helyre térjek vissza, ahol eredményesen dolgoztunk. Mindig korrekt volt a vezetőség.

 

– Mi volt akkoriban a csapat fő erőssége?

– Amikor a negyedikek voltunk, a harmadik legkevesebb gólt kaptuk a bajnokságban. Akkor csak a Győr és a Debrecen kapott kevesebb gólt nálunk. Az egyik fő erősségünk biztosan a védekezés volt, de ahhoz, hogy folyamatosan negyedikek legyünk, a támadásoknak rendben kellett lennie, így a védekezésből indított lerohanásoknak is. Azon dolgoztunk mindig, hogy a hiányosságainkat pótoljuk és a legjobbat hozzuk ki a csapatból.

 

– Hogyan lehet visszahozni ezt a hangulatot? Az elmúlt években a szurkolók is kritikusak voltak a gyengébb teljesítmény miatt.

– Fontos, hogy legyenek a csapatban csabai játékosok, mert a szurkolóknak jobb a sajátjaikat buzdítani. Ahogy van eredmény és olyan szeretni való csapat lesz, amely küzd, hajt a pályán és mindent megtesz a győzelemért, akkor biztos vagyok benne, hogy megint sikerül visszacsalogatni a nézőket és újra teltház előtt játszhat a csapat. Ehhez azonban idő kell, ez nem megy egyik napról a másikra, de azon dolgozunk, hogy minél jobb és eredményesebb csapatot hozzunk össze Békéscsabán.

További programok »

FEL