Második alkalommal rendezett aratóbált a csabai szlovákság

2020. augusztus 20. 11:58 | Papp Ádám Sándor

Szerdán rendezték meg Békéscsabán a második Csabai Szlovák Aratóbált. Az esemény célja a helyi identitás erősítése és a hagyományok ápolása. A program előtt egy kiállítást is megnyitottak a Szlovák Tájházban.

A magyarországi szlovákok esküvői viseletéről készült tablókból nyílt kiállítás szerdán délután Békéscsabán, a Szlovák Tájház Áchim termében. Kiszely András, Békéscsaba Megyei Jogú Város Szlovák Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy az elkészített fotósorozatokhoz a kellékeket az ország számos pontjából gyűjtötték össze.

– Több, mint harminc alföldi településről mutatunk meg tradicionális, esküvői viseleteket, így Telekgerendásról, Csabacsűdről, de az északi megyék is képviseltetve vannak, köztük a Pilis és Pest környéki szlovák településekről, valamint Komárom és a Bakony környékéről is vannak viseleteink – emelte ki az elnök.

Kiszely András a tárlat érdekességének nevezte, hogy egy békéscsabai fejdísz is felfedezhető a képek között, amely egy régi, katolikus, szlovák család hagyatékát képezte. Ezt a viseletet pár héttel ezelőtt Tárnokról hozták vissza Békéscsabára.

 

Fotó: Máthé Csongor / behir.hu

Fotó: Máthé Csongor / behir.hu

 

A tárlat megnyitóját követően kezdetét vette a Csabai Szlovák Aratóbál, amelyet második alkalommal rendeztek meg a megyeszékhelyen. Lászik Mihály, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke elmondta, hogy régi hagyomány a Magyarországon élő szlovákok körében az aratóbál, amely az aratás végét jelentette.

– Ez az esemény ünnepe volt annak, hogy az aranykalászokat a mi bőtermő vidékünkről beszállították. Az esemény szimbolizmusához tartozik, hogy az utolsó kévének kellett a legnagyobbnak lennie; a kalászokból a munkások egy koszorút fontak, amelyet azután a gazdának, a föld tulajdonosának elvittek. Megáldották a koszorút, a gazda pedig megvendégelte a munkásokat. Szabály volt, hogy mindig a helyi muzsikusok játszottak és vacsorával ünnepelték meg az eseményt – ecsetelte Lászik Mihály.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, hogy augusztus 20-ához kapcsolódik az aratás, a búza és a magyar kenyér ünnepe. Kiemelte: fontos, hogy minden nemzetiség hagyománya felelevenedjen ekkor, amelyben a csabai szlovákság az élen áll.

– Számos programmal örvendeztetik meg és gazdagítják a békéscsabai, néprajzi rendezvények palettáját. Ez az esemény is egy olyan alkalom, amikor kiállítás és egy aratási menet, múltidézés és a hagyományok felelevenítése történik. A nagyszámú érdeklődés is mutatja, hogy igény van erre és valóban fontos, hogy az identitás, a gyökerek, a hagyományok megmaradjanak, erősödjenek – emelte ki az alpolgármester.

A szervezők a nagy érdeklődésre való tekintettel szeretnék folytatni a következő években is az aratóbált, amellyel a helyi identitás erősítése és a hagyományok ápolása a cél.

További programok »

Itthon

Mlinár Pali 70!

Nagyon suta lenne ez a cikk, ha a "Mlinár Pál néptánc oktató 70 esztendős!" címet kapná. Ugyanis a művészek, a sportolók keresztnevét legtöbbször becézett formában használjuk. Ezáltal közelebb állnak hozzánk, kvázi családtagként örülünk a sikereiknek. A kerek születésnap alkalmából alaposan kikérdeztük!
19:29
FEL