Második alkalommal futottak a cukorbeteg gyermekekért Szabadkígyóson

2023. május 20. 13:25 | Papp Ádám Sándor

Szombaton második alkalommal rendezte meg a "Jótékonysági Kastélyfutást a cukorbeteg gyermekekért" elnevezésű programot a Diaboló Alapítvány, a Békéscsabai BSI Futónagykövetek és a Maradj Lendületben Sportegyesület.

Az előző esztendőhöz hasonlóan több százan érkeztek szombaton délelőtt a Szabadkígyósi Wenckheim-kastélypark területére, hogy részt vegyenek a jótékonysági programban. A legkisebbek 400 méteren, a felnőttek és amatőrök 1 kilométeren, míg a bátor amatőrök és profi futók 5 és 10 kilométeren futottak a jó ügyért. Az eseményen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is rajthoz állt, aki fontosnak tartja a rendszeres testmozgást fiatal és felnőtt korban egyaránt.

– Több, mint tíz éve tart már a kapcsolatom a Diaboló Alapítvánnyal és látom, hogy milyen sokat dolgoznak azért, hogy azok a kisgyermekek, akik cukorbeteggé válnak teljes értékű életet élhessenek. A jótékonysági futáson jelentős összeg gyűlik össze, egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a mozgásszegény életmód káros az egészségre. Hogyha mozgunk, aktívak vagyunk és helyesen táplálkozunk, akkor hosszabb ideig egészségesek maradhatunk – fogalmazott Herczeg Tamás.

A szervezők a futópályát a park területén, változatos terepen alakították ki. A Diaboló Alapítvány elnöke arról beszélt a behir.hu-nak, hogy tavaly nagy összegű támogatás gyűlt össze a nevezésekből, amelyet teljes egészében a cukorbeteg gyermekek kaptak meg. Hozzátette: idén is sok nevezőt regisztráltak: fiatal gyermekek, baráti társaságok és különböző támogató cégek munkatársai is rajthoz álltak a jó ügy érdekében.

– Nagyon jól sikerült az előző évben elstartolt kezdeményezésünk, melyet hagyományteremtő szándékkal indítottunk útjára. Sajnos ezen a héten az időjárás keresztbe húzta a számításainkat, de így is sokan érkeztek a kastélypark területére. Jó látni, hogy mennyien állnak egy jó ügy mellé, attól függetlenül, hogy van, vagy nincs személyes érintettségük a cukorbetegség terén. A futók a nevezési díjjal támogatták alapítványunkat, a befolyt összeg teljes egészét a gyermekekre fordítjuk, köztük különböző edukációs, valamint családi programokra, élményterápiákra – mondta Kosznáné dr. Pule Ilona, a Diaboló Alapítvány elnöke.

A szervezők a futáson túl különböző gyermekprogramokkal készültek, valamint egészségügyi szűrővizsgálatokkal. Az eseményen továbbá a fővédnök, Mityó Veronika Európa-bajnok súlyemelő és Bökfi János tanítványai tartottak súlyemelő bemutatót.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL