Hetedszerre rendezték meg a Kígyósi Katicás Kovácsolós rendezvényt

2023. szeptember 10. 15:10 | Papp Ádám Sándor

Hetedik alkalommal hívta életre a Kígyósi Katicás Kovácsolós rendezvényét a Diaboló Alapítvány. A Szabadkígyóson megtartott program célja, hogy a cukorbeteg gyermekek és szüleik sorstársaik társaságában töltsenek egy napot, megismerkedjenek és megosszák tapasztalataikat egymással.

Arcfestéssel, élményfestéssel és különböző szabadtéri programokkal készült a Diaboló Alapítvány vasárnap a cukorbeteg gyermekek számára. Az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: országosan egyedülálló, hogy a rendezvényen a fiatalok hétpettyes szalagra kötözik fel a nevüket tartalmazó falapocskát, továbbá a felsőoktatási intézménybe induló diákokat „Diaboló pik-pak” csomaggal indítják útjára, amely jelentős pénzösszeget tartalmaz.

– A rendezvénynek az a célja, hogy összekovácsolja a Békés vármegyében élő cukorbeteg gyermekeket és családokat. A gyermekdiabétesz gondozóban nagyon rövid időt töltenek el és nincs lehetőség arra, hogy közelebbről megismerjék egymást, barátkozzanak és segítő kezet nyújtsanak egymásnak – emelte ki Kosznáné dr. Pule Ilona.

dr. H. Nagy Katalin gyermekdiabetológus elmondása alapján a frissen diagnosztizált gyermekek és szüleik számára fontosak azok a programok, amelyeken sorstársakkal találkozhatnak. Hozzátette: az orvosoktól ugyan megkapják a szükséges információkat, azonban a mindennapi életvitelhez nagy segítséget kaphatnak azoktól, akik már kialakított rendszerben élnek évek óta.

– Az elmúlt három évtizedben hihetetlen módon megemelkedett, mondhatjuk, hogy megháromszorozódott a cukorbeteg gyermekek száma. Ez azt is jelenti, hogy ez egy természetes, emelkedő folyamat, ha Európát nézzük. Abban a hullámban vagyunk, amely még sajnos mindig felfele emelkedik és az elkövetkezendő években is erre a tendenciára kell számítani – fogalmazott a szakember.

A délelőtti programot a pontosan kiszámított szénhidráttartalmú ebéd követte, ahol a szevezők külön figyelmet fordítottak az ételérzékenységekre. A fiatalok és családjaik a délutánt a Wenckheim-kastély parkjában töltötték, ahol kutyás- és fegyver bemutatót tekinthettek meg, végül a Sajtkukac Duó zenekar vidám műsorával zárult a program.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Szárnyakat bontottak a Karácsonyi Angyalok, várják az adományokat

Bonnyai Sándor idén is felhívással fordul azokhoz, akik szeretnének segíteni a rászorulókon, és szeretnék, ha mindenkinek jutna ajándék az ünnepen. A Karácsonyi Angyalok elnevezésű gyűjtőakcióról beszélgetett vele a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
12:48
FEL