Másik fára költöztek a gerlai baglyok

2021. március 16. 12:13 | behir.hu

Megújul a városrész orvosi rendelője, ezért fákat kellett kivágni.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban az épület korszerűbbé válik és nagyobb lesz – a beruházás részleteiről itt írtunk bővebben.

Mint kiderült, a lakosok aggodalmukat fejezték ki a munkálatokkal kapcsolatos fakivágás miatt, mivel a fenyőfák alatti bagolyköpetek arról árulkodtak, hogy fülesbaglyok tanyáznak a fákon – olvasható a város honlapján. Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park őrkerület-vezetője elmondta, hogy hasonló esetekben a fák kivágásával a madarak másik vadászterületet választanak maguknak, ahonnan zsákmányra leshetnek. A természetvédelmi szakember szerint a fenyőfákat természetes, magaslati beülőpontokként használják a baglyok, hogy a repülési energiával takarékoskodva, csendben üldögélve tudjanak róluk vadászni. A közelben található a Wenckheim tér és a kastély parkja, ahol a magas, koros fák nemcsak ideális lest, de odúik révén akár fészkelőhelyet is biztosítanak a madaraknak.

A gerlai lakosok kérését figyelembe véve Szarvas Péter polgármester a fák kivágásához szükséges tulajdonosi hozzájárulás kiadását attól tette függővé, hogy a beruházás befejezéséig a kitermelt fenyőfák pótlására az orvosi rendelő területén ültessenek el három, lombos facsemetét.

FEL