Dévaványa lett a viharsarki fülesbagoly-nagyhatalom

2023. február 20. 14:24 | behir.hu

Elkészült a telelő erdei fülesbaglyok 2023. évi országos lakossági felmérésének összesítése. A beérkező adatokból kiderült, hogy a számolás idején hazánk legalább 550 településén, 957 helyszínen, 9 975 erdei fülesbagoly telelt.

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, óvodák és iskolák, összesen 386 felmérő vett részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok – számolt be szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az MME.

Mint írják a megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet. Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 9 975 bagoly minimum 2 493 750 mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2022/2023-as telelési időszakban.

 

A Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok száma a 2023-as számlálás alapján. Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

 

Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) több mint 62 tonna! A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

Érdekesség, hogy hazánk tizenegy településén találtak száznál több telelő erdei fülesbaglyot, ezek közül Dévavány a harmadik helyen szerepel 323 egyeddel. 

Szintén megyei vonatkozás, hogy a számolásba besegítettek a Kardoskúti Napközi Otthonos Óvoda növendékei. 

További programok »

FEL