Maruzsa Zoltán: Az iskolák nem gócpontok

2020. november 16. 13:01 | D. Nagy Bence

A tapasztalatok szerint az általános iskolás korosztály körében alacsony a megfertőződés veszélye.

– Bár a fertőzés a köznevelésben is jelen van, de az oktatási intézmények nem képeznek gócpontok – ismertette Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Mint mondta, 501 köznevelési intézmény állt át tantermen kívüli, digitális munkarendre; 31 iskolában és 222 óvodában pedig rendkívüli szünetet rendeltek el.

Az államtitkár kiemelte, hogy az iskolákban a megfelelő, preventív intézkedések mellett zajlik az oktatás. 

– 0-14 éves korig nagyon alacsony a megfertőződés veszélye, tényszerűen is kevés a megbetegedés a diákok körében – emelte ki Maruzsa Zoltán az óvodai és általános iskolai jelenléti oktatással kapcsolatban. Hozzátette, hogy a 30 napos, ingyenes internethasználattal kapcsolatban a kormány döntése nyomán a cégek egy része már megkezdte az intézkedést. Kiemelte, hogy a pedagógusok továbbkézésére és minősítésére online is lehetőség lesz. Az esetleges krónikus betegséggel rendelkező, de szakmailag teljesíteni képes tanárok az általános iskolák esetében digiálisan is oktathatnak.

– Európában, így Magyarországon is exponenciális növekedésről beszélhetünk a járvány tekintetében – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Kiemelte, hogy hazánk a 27 tagállam közül jelenleg a 11. helyen áll a járványhelyzet tekintetében.

A tisztifőorvos a legfrissebb adatok ismertetése után ismét kiemelten beszélt a kontaktusok számának csökkentéséről.

– Mivel nem lehet előre megmondani, hogy kinél hogyan zajlik le a betegség, ezért mindenkinek védekezni kell. Erre azért is szükség van, mert nagy az egészségügyi leterheltség – hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzátette, hogy hétfőtől a katonaság 93 intézményben teljesít szolgálatot, elsősorban logisztikai területeken. A tisztifőorvos a gyógyszertárakkal kapcsolatban elmondta, hogy bár ismét egyfajta gyógyszervásárlási lázat tapasztanak, de a hazai gyógyszerellátás ezt nem indokolja, valamint továbbra is elérhetők az e-receptek.

– Összességében az a tapasztalat, hogy a lakosság körében megfelelő a jogkövetés – erről már Kiss Róbert rendőr alezredes számolt be. Mint mondta, a hétvégén maszkviseléssel kapcsolatban 901 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök. Az alezredes kiemelte, hogy üzletek, vendéglátóegységek helyszíni ellenőrzése során 14 esetben rendeltek el azonnali, ideiglenes bezárást

További programok »

FEL