Markolt György 70 jubileumi kiállítás a Csabagyöngyében

2021. július 29. 15:40 | behir.hu

Megnyílt Markolt György szobrászművész jubileumi kiállítása kedden a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Az idén hetvenéves művész életében meghatározó Békéscsaba városa, mivel negyven évvel ezelőtt innen indult a karrierje a Mokry utcai Áchim L. András szobor elkészítésével, melyet 1981. augusztus 19-én állítottak fel. A békési parasztpolitikus tekintélyt parancsoló mészkő szobra Markolt György első nagy köztéri megrendelése volt, mely az eltelt évtizedek során összeforrt és mára szinte együtt él a környékkel. Az 1979-ben kiírt Áchim-szoborpályázatra beadott tervek elbírálásakor a fiatal szobrász több neves művész ellenében nyerte el a megbízatást.

A kiállítás bemutatja a szobrászként és pedagógusként is tevékeny művész életpályáját, aki 44 éven át adjunktusként vezette a Magyar Képzőművészeti Főiskola, később egyetem (MKE) Szobrász Tanszékének kőfaragó műhelyét.

A békéscsabai zeneiskola egykori tanítványa, a jelenleg klasszikus gitár szakon tanuló Varga Gábor gitárjátékát követően az intézmény nevében Mitykó György, a Csabagyöngye Kulturális Központ kiállításszervezője köszöntötte a közönséget. Köszöntőjében kiemelte, hogy a művész kezei közt újjászületik az anyag, s kőből, márványból, bronzból és fából elevenednek meg a magyar kultúra kiemelkedő alakjai, népünk történetének egyes fejezetei.

Galéria

 

A kiállítást Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke nyitotta meg, aki beszédében úgy fogalmazott, hogy a művész első és eddigi utolsó köztéri munkája is "városvédőket" formáz, hiszen Áchim alakjához hasonlóan a Miniszterelnökség épülethomlokzatát díszítő Szent Mihály Arkangyal is védelmez.

A kiállításon Áchim L. András szobrának terve mellett számos megvalósult szoborterv is megtekinthető, mint a bronzból készült kiskunfélegyházi Móra Ferenc szobor carrarai márvány terve, valamint bemutatásra került egy meg nem épült monumentális emlékműterv is, a Szent Istvánt és Gizella királynét ábrázoló vörös márvány Millenniumi kapu terve.

Napjainkban egyre égetőbb kérdés a magyarság fennmaradására, ezért is felemelő, ahogyan Markolt György műveit átszövi a nemzeti érzés nemessége és a szülőföld szeretete.
A kiállításmegnyitó résztvevői több mű elkészültének körülményeiről hallhattak érdekességeket a művész feleségétől, M. Gémes Katalin szobrászművésztől, valamint magától a művésztől, Markolt Györgytől is, aki azt is elárulta, hogy mennyire megdicsérte a kiállításon bemutatott főiskolai drapéria ábrázolását a főiskolán Barcsay Jenő.  A legendás "Nyenyő Bácsi" – ahogy tanítványai hívták – a padok közt sétált és osztályozott. Sorba adta az ötösöket, majd hirtelen aggódni kezdet, hogy mit fognak szólni ehhez a tanulmányi osztályon, s közölte, hogy "Elfogyott az ötös!", végül aztán amikor Markolt Györgyhöz ért, mégis lett még egy ötös.


A tárlat 2021. szeptember 1-ig látogatható a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében.

 

Forrás: Csabagyöngye Kulturális Központ

További programok »

FEL