Marihuánával kereskedett Békéscsabán, vádat emelnek a fiatal férfi ellen

2021. április 27. 08:06 | behir.hu

A Békéscsabai Járási Ügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat egy 23 éves büntetett előéletű békéscsabai férfi ellen, aki saját termesztésű vadkendert árult vevőinek. Élettársának, egy 20 éves, büntetlen előéletű nőnek termesztéssel és megszerzéssel bűnsegédként elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt kell felelnie.

A Békés Megyei Főügyészség közleményében azt írja: a terheltek a vádbeli időben élettársi kapcsolatban álltak és a nő szüleinek tulajdonában álló békéscsabai tanyán éltek. A férfi már hosszabb idő óta kábítószer fogyasztó volt; 2020 tavaszán elhatározta, hogy kannabisz növények termesztésébe fog, ennek érdekében internetes honlapokon tudakozódott, illetve magas hatóanyag-tartalmú vadkender magokat rendelt.

A megrendelt magokat egy vizes papírzsebkendőben csíráztatni kezdte, majd azokat virágcserepekbe ültette és előbb a házban, majd a tanya udvarán gondozta. A férfi tevékenységéről az élettársa is tudott, a termesztésben tevőlegesen nem vett részt, azonban azt támogatta és a saját fogyasztása biztosítása érdekében helyeselte - olvasható a közleményben. Miután a növények beértek, a férfi leszüretelte a marihuánát és abból rendszeresen fogyasztottak. A rendőrség a terhelteket 2020. szeptember 23-án intézkedés alá vonta, a tanyában pedig 13 tő – 6-320 cm közötti magasságú – kannabisz növényt, a termesztéshez használt tápoldatot, a fogyasztáshoz szükséges őrlőket és pipákat, az értékesítéshez használt digitális mérleget, valamint eladásra szánt, alufóliába csomagolt növényi anyagot foglalt le. A nyomozás során megállapításra került, hogy a férfi nemcsak fogyasztotta, de árulta is a kábítószert: legalább 10 személynek adott át vagy értékesített rendszeresen az általa termesztett marihuánából. Vevői vonatkozásában az eljárás lekülönítésre került.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a bűncselekménnyel elért vagyoni előny erejéig vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben, illetőleg kobozza el a lefoglalt anyagokat és eszközöket. A nő vonatkozásában a járási ügyészség indítványa felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására irányul, valamint arra, hogy a bíróság rendelje el a pártfogó felügyeletét. Ezen felül a terhelteket kötelezni kell a nyomozás során felmerült 700.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére is. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik.

További programok »

FEL