Március 15. – A forradalom a bátor közösségek tenni akarásának kiteljesedése

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének napjára emlékezik az ország március 15-én. Békéscsabán ezúttal is nagyszabású ünnepséggel tisztelegtek a honvédő hősök emléke előtt.

A központi ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Deák utcai református templomban. A baptista és református lelkészek, illetve a római katolikus plébános egymást váltva mondták el ünnepi prédikációikat.

Az ünnepség a Kossuth téren folytatódott, ahol a megemlékezők – köztük a békéscsabai városvezetés, közigazgatási szervek, hivatalok, politikai pártok, civil szervezetek képviselői – koszorúzták meg Kossuth Lajos szobrát.

 

Koszorúzás Kossuth Lajos szobránál Békéscsabán, 2018. március 15-én. Fotó: V.D.

 

Koszorúzás Kossuth Lajos szobránál Békéscsabán, 2018. március 15-én. Fotó: V.D.

 

A békéscsabai megemlékezést ezúttal is színes kavalkád vezette fel, köztük a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj honvédjei, a nagykátai tüzérek, a Balassi, a Tabán Táncegyüttes, a Hétpróbás Néptánciskola, a Rábai Táncegyüttes, a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes táncosai, a Kentaur Lovasegylet huszárjai, a Körösök Völgye Vitézi Bandérium betyárjai és a Magyar Szablyavívó Iskola Békéscsabai Tagiskolájának tagjai.

 

Felvonulás a Szent István téren, Békéscsabán, 2018. március 15-én. Fotó: V.D.

 

Felvonulás a Szent István téren, Békéscsabán, 2018. március 15-én. Fotó: V.D.

 

1848. március 15-én nem folyt vér a pesti utcán: ezen a napon valósultak meg az olyan hőn áhított célok, mint a jobbágyfelszabadítás, ekkor jött létre a szabad hazai sajtó és alakult meg az első felelős magyar kormány – indította történelmi kitekintőjét Békéscsaba polgármestere a Szent István téren megtartott központi ünnepségen. Szarvas Péter arra emlékeztetett, hogy Csabán, Európa akkori legnagyobb falujában is a reformkori törvényhozás tette lehetővé azt, hogy a jobbágyok megszabadultak a földesúri függéstől, létrejöttek a szabad paraszti birtokok, fellendült a kereskedelem. Hozzátette: ezeknek a változásoknak köszönhetően a csabaiak már szabad polgárként élték meg a forradalom és szabadságharc időszakát. Emlékeztetve a helyi eseményekre kiemelte: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a reményt, az új utakat kereső, bátor közösségek erejének, tenni akarásának kiteljesedését jelenti számára.

– Kövessük alázattal hőseink példáját, akik sokat tettek a forradalomért, a szabadságharcért és Magyarország felemelkedéséért. Bátran ki mertek állni igazukért, álmaikért, gyermekeik és unokáik érdekéért. Ők azok, akiknek köszönhetjük, hogy itt állunk ma, szabadságunk ünnepén – összegzett Szarvas Péter.

 

Ünnepi műsor a Szent István téren, Békéscsabán 2018 március 15-én. Fotó: Barna Tamás

 

Hagyományosan március 15-én adja át a városvezetés az önkormányzat két elismerését. A Békéscsabáért kitüntetést idén a Csabai Kolbászklub Egyesület kapta meg. A díjat a szervezet elnöke, Hégely Sándor vette át, aki megtiszteltetésnek nevezte az elismerést, ugyanakkor mint mondta, ez leginkább a klub közel kétszáz tagjának szól. Hozzátette: a kitüntetés arra ösztönzi őket, hogy tovább tegyenek a városért és a csabai hagyományok megőrzéséért.

 

Hégely Lászlónak Békéscsaba polgármestere adta át a kitüntetést. Fotó: Kugyelka Attila

 

Az ünnepségen Békéscsabai Életműdíjat vett át Krizsán Miklós. A korábbi könyvvizsgáló kiemelte: 63 éve van a pályán, közel húsz évig az önkormányzat szolgálatában állt. Mint mondta, ez lehetőséget adott számára szakmai tudásának hasznosítására, ugyanakkor kiemelte, hogy csapatmunkában dolgozott, ezért ez az elismerés korábbi kollégáinak is szól.

 

Krizsán Miklós Szarvas Péter polgármestertől vette át az elismerést. Fotó: Kugyelka Attila

 

Szintén Békéscsabai Életműdíjat kapott Szeberényi Andor. A Békés Megyei Közlekedési Felügyelet nyugalmazott igazgatója, a Békéscsabai Egyházközség korábbi felügyelője úgy fogalmazott: nagy öröm számára, hogy az állami feladatok mellett dolgozhatott Békéscsabáért és az egyházközségért, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették munkáját.

 

Szeberényi Andor Békéscsaba polgármesterétől veszi át a kitüntetést. Fotó: Kugyelka Attila

 

A központi ünnepség a Békéscsabai Jókai Színház színészeinek és a Színitanház tagjainak műsorával zárult.

Az ünnepségről készült teljes adásunkat itt tekinteti meg: 

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,