Már 8 százalékos csökkenés tapasztalható a békéscsabai ingatlanárakban

2020. június 5. 13:18 | Hidvégi Dávid

Átrendeződőben van a hazai ingatlanpiac. A 2019-es árakhoz képest Békéscsabán már 8 százalékkal olcsóbban lehet használt vagy új építésű lakáshoz jutni.

A koronavírus miatt az ágazat stagnált, de a járvány enyhülése következtében újra nőtt az emberek vásárlási kedve. Ma a megyeszékhelyek közt Békéscsabán lehet a legolcsóbban ingatlanba fektetni.

Békéscsabán ma egy ingatlant átlagosan 22 millió forintért lehet megvásárolni, míg 1 négyzetméter átlagosan 217 ezer forintba kerül. Az árak a járvány okozta első intézkedésekig folyamatosan nőttek. A Rock Home Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa elmondta, hogy Békéscsaba a megyeszékhelyek tekintetében a legolcsóbb, ami kedvezhet a befektető-csoportoknak is. Dr. Fülöp Zoltán hozzátette: a vírus miatt lényegesen visszaesett a piac, kevesebb üzlet köttetett, de a korlátozások feloldásával ismét nőtt a kínálat.

 

 

– Elsősorban eladói kínálat van, ilyenkor pedig az ingatlanok értéke csökken. Sokkal több vevő van jelenleg a piacon, ők diktálnak. Ez a helyzet már azt eredményezi, hogy most olyan 8 százalékos esésnél tartunk Békéscsabán. Ez a tendencia tovább folytatódik, elérheti akár a 20 százalékot is szeptember, október környékén – emelte ki.

Dr. Fülöp Zoltán hangsúlyozta, hogy aki jó áron szeretné eladni az ingatlanját, annak ezt még most kell megpróbálnia a várható értékcsökkenés miatt. Az árakban Békéscsabát leginkább Szegeddel szokták összehasonlítani.

– Szegeddel 15-20 százalékos árkülönbségben vagyunk, ott annyival drágábbak az ingatlanok, Budapest pedig még ahhoz képest is 10-15 százalékkal feljebb van – tette hozzá.

 

 

Az ingatlanárakkal ellentétben az albérletárak stagnálnak, de azért kisebb csökkenés már tapasztalható a piacon. A következő nagyobb változás nyáron, július környékén lehet, amikor majd a leendő egyetemisták elkezdik keresni az otthonaikat. Telefonon kerestük a Csaba Centert is, hogy csökkent-e a kiadott üzlethelyiségek száma. Azt a választ kaptuk, hogy a koronavírus következtében nem vesztették el a bérlőiket.

További programok »

Itthon

2023-ban is keres kiképezhető kutyákat a NAV

Ismét vásárol olyan kutyákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyek szakszerű kiképzés után szolgálatba állhatnak. Ezúttal kereső- és járőrkutyákra is szüksége van a szervezetnek. 10 hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra.
2023. január 30. 18:20
FEL