Már látogatható a Munkácsy-kiállítás második része Szarvason – galériával

2023. július 20. 18:05 | Vincze Attila

Csütörtök óta fogadja az érdeklődőket a Munkácsy Most kiállítás második része a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban. Az összesen 75 alkotást felvonultató tárlat szeptember 10-éig tekinthető meg.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, június elején egy különleges kiállítás nyílt a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban, melynek része több, korábban még a nagyközönség által nem látott Munkácsy-festmény is. Pákh Imre, magyar származású amerikai üzletember magángyűjteményéből összesen 75 alkotás érkezett Szarvasra. Mivel a múzeum nem tudta volna egyszerre kiállítani a képeket, ezért a tárlatot két részre bontották. Az első szakaszban július 17-éig 53 képet láthatott a közönség, a második rész pedig, 21 új festménnyel csütörtöktől látogatható az intézményben. Roszik Zoltán múzeumigazgató kérdésünkre elmondta, hogy eddig több mint hatezren tekintették meg a nagysikerű tárlatot. 

– Hivatalosan július 22-én, szombat reggeltől lehetett volna látogatni a kiállítást, de mivel hamarabb készültünk el a pakolással, ezért már csütörtökön megnyitottuk a látogatók előtt. Ezúttal is várunk mindenkit szeretettel, reméljük ismét sokan fognak eljönni, és észre fogják venni azok, akik újra eljönnek, hogy hány képet cseréltek ki, milyen változások történtek – fogalmazott. 

A város polgármestere a behir.hu-nak kiemelte, büszke arra, hogy a tavaly 300. évfordulóját ünneplő településre olyan nagy géniuszok alkotásai is eljutnak, mint a festőfejedelem Munkácsy Mihály. Babák Mihály hangsúlyozta, hogy Munkácsy, jóllehet inkább Békéscsabához kötődik, de Szarvas városa is magáénak érzi a művészt.

– Ami most Szarvason látható két felvonásban, ez úgy 10 százaléka Munkácsy alkotásainak. Az, hogy ebből ennyit meg tudunk mutatni, egy fantasztikus dolog. Ez a kiállítás a szülőföldünk, Békés vármegye és Szarvas kultúrájának jóhírét viszi, ebből nem akarunk kirekeszteni senkit sem – magyarázta.

A Munkácsy Most kiállítás második része szeptember 10-éig, a Szarvasi Szilvanapok végéig tekinthető meg a Tessedik Sámuel Múzeum két termében. 

Galéria

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL