Megnyílt a Munkácsy kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban - galériával

2023. december 8. 17:25 | Vincze Attila

Megnyílt Munkácsy: a sikersztori című kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban. A tárlat az első ecsetvonásoktól a világhírnévig követi végig Munkácsy Mihály életét. A kiállítás egyik különlegessége, hogy a másfél milliárd forintra biztosított eredeti műalkotások mellett a festőművész néhány személyes tárgyát is bemutatja.

A tárlat megnyitóján Kovács József, a térség országgyűlési képviselője előbb felidézte Munkácsy életútját, majd Gyula polgármestere méltatta a művészt. Görgényi Ernő hangsúlyozta: hosszú ideje tervezték már, hogy egy nagyívű kiállítást rendeznek a festőgéniusz számára. Mint mondta, a helyszín pedig nem is lehetne más, mint ahol Munkácsy megtanult festeni.

– Városunk legnagyobb szülötte, Erkel Ferenc is a kastély körüli park árnyas fái alatt lelt ihletre, amikor több művét komponálta, de ahogy kiderült, Munkácsy sorsa is itt fordult a művészet felé, hisz innen indult el azon az úton, amely a Krisztus trilógián át, egészen a világhírnévig vezetett – fogalmazott. 

A festő művei jelképes értelemben hazatértek, Munkácsy ugyanis fiatalon a gyulai Wenckheim–Almásy-kastély falai között ismerkedett meg a festészettel. Mestere Szamossy Elek festőművész volt, aki a Wenckheim család felkérésére éppen akkor tért haza Itáliából.

– Olyan az életútja, mint egy kilőtt nyílvessző. Elindult, és utána egy hatalmas és nagyon magasra szárnyaló ívet rajzolt ki az ő, tulajdonképpen 56 esztendeje – mondta beszédében Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze, a kiállítás kurátora. 

A sikersztori című tárlat nemcsak a művész hazafias festészetét mutatja be, hanem olyan fő műveit is, mint a Siralomház, amely külön termet kapott.

– Azért is nagyon különleges ez a kiállítás, mert tulajdonképpen négy teremben, négy fő témát dolgoz fel és lépésről lépésre haladhatunk végig azon az úton, mellyel Munkácsy Mihály igazán sikeressé vált, hiszen ő Magyarország jelenleg is legismertebb festője – magyarázta Prágai Adrienn, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze, a Magyar Nemzeti Galéria muzeológusa.

A 2025 január 5-ig látható kiállítást interaktív és digitális eszközök egészítik ki. Egy VR szemüveg segítségével például bárki beléphet a 19. századi párizsi Salonba, amely nemzetközi szinten is ismertté tette Munkácsy festészetét.

 

Galéria

További programok »

Gyula

Parasport délelőtt Gyulán

Sportdélelőttöt rendeztek a magyar parasport napja alkalmából a gyulai Prohászka Zsolt Tornacsarnokban. A rendezvényen a Pánczél Imre Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani tagintézmény tanulói ismerkedhettek meg a parasportokkal.
2024. február 21. 14:00
FEL