Elhunyt Szabó László bábkészítő, a Tévémaci megalkotója

2021. április 12. 11:40 | Vincze Attila

Tragikus hirtelenséggel, 84 éves korában meghalt Szabó László iparművész, akinek olyan, mára legendássá vált figurák kerültek ki a kezei közül, mint a Tévémaci, Misi Mókus, Mekk Elek, Mirr-Murr a Kandúr vagy a Legkisebb Ugrifüles. A Pannónia díjas bábkészítő 1995 óta Szarvason élt és alkotott, a gyűjteményéből készült kiállítás hivatalos megnyitóját azonban már nem érhette meg.

A hírt vasárnap délután családja jelentette be a művész Facebook oldalán

Szabó László 1935. 06. 24-én született Kispesten. Az általános iskola elvégzése után Esztergomba ment, ahol repülő motorszerelőnek került a Magyar Repülő Szövetséghez. 1952-ben felvették a Honvéd Kilián Repülő Tiszti Főiskolára. 1956-tól 1960-ig versenymotorokat tuningolt a Csepeli Motorkerékpár Gyárban. 1960-1965-ig hidraulikusként dolgozott egy műanyag termékeket gyártó cégnél. Innen került 1965-ben a Pannónia Filmstúdió Báb Műtermébe, mint makettes, később pedig csoportvezető lett. Itt készítette el Foky Ottó animációsfilm-rendező tervei alapján a máig is jól ismert Tévémacit, illetve Misi Mókust, Mekk Eleket, Mirr-Murr a Kandúrt, Legkisebb Ugrifülest, és még sok egyéb bábot színházaknak, filmekhez, kirakatokhoz.

Munkája elismeréseként Kiváló Dolgozó kitüntetéseket és egy Pannónia díjat kapott. A filmstúdióból ment nyugdíjba 1990-ben. Nyolc éves kora óta autodidakta módon tanult rajzolni, festeni, faragni. Szabó László nyugdíjas korában is tevékeny volt, nagyon sokat festett, általában olaj- és pasztell képeket készített, főleg a természetből merítette témáit.

A bábművész 1995 óta Szarvason élt. Többek között festőtábort szervett felnőttek számára, iskolás gyerekekkel makettezett. Évente repülő baráti találkozót szervezett a Szarvasi Kákai reptéren, de rendszeresen készített a Szarvasi Színháznak kellékeket, rajzokat is. Az évek során volt néhány időszakos kiállítása több városban is, de régi nagy álma az volt, hogy bábjaiból, maketteiből, játékaiból álló gyűjteményéből egy állandó kiállítása legyen a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban. 

Tavaly októberben megírtuk, hogy átadták a megújult szarvasi múzeumot, a tervek szerint ennek a fejlesztésnek a részeként készülhetett el Szabó László új, állandó kiállítása. Mint ahogy Roszik Zoltán igazgatótól megtudtuk, Laci bácsi - ahogy mindenki nevezte a városban - még ott volt az őszi múzeum megnyitón, de akkor még nem állt készen teljesen a bábkészítő mester kiállítási anyaga, így a tárlatot csak egy későbbi időpontban tervezték megnyitni. A járvány azonban közbeszólt, jelenleg sem lehet tudni, mikortól lesz látogatható újra a Tessedik Sámuel Múzeum. Az intézmény vezetése arra várt, hogy a korlátozások feloldása után, a művésszel közösen befejezhetik a kiállítás berendezését, majd egy ünnepélyes megnyitó keretében együtt mutathatják be a nagyközönségnek Tévémacit és barátait. Erre azonban már csak Laci bácsi nélkül kerülhet majd sor...

További programok »

FEL