Korábban még nem látott festményekből nyílt Munkácsy-kiállítás Szarvason

2023. június 2. 18:28 | Hidvégi Dávid

Először állítottak ki hét, korábban még a nagyközönség számára nem bemutatott Munkácsy Mihály művet a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban, a Munkácsy Most tárlat részeként. A kiállításban Pákh Imre amerikai-magyar üzletember Munkácsy gyűjteménye látható szeptember 10-ig, ez idő alatt összesen 75 alkotás tekinthető meg.

179 éve született világhírű magyar festő Munkácsy Mihály, aki élete során 800 képet festett, melyek között arcképek, tájképek, enteriőrök és történelem témájú képeket szerepelnek. Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő, üzletember 1994 óta gyűjti a festőgéniusz műveit. Ma már több, mint 70 Munkácsy-festmény, illetve 50 Munkácsy-grafika van a birtokában, amelyeket igyekszik folyamatosan vidéki városban kiállítani. 2009-ben létrehozta a Munkácsy Alapítványt, melynek célja egy Munkácsy kulturális központ létrehozása, hagyatékának, magánlevelezésének feldolgozása és a lehető legteljesebb közkinccsé tétele. A tervek között szerepel továbbá egy Munkácsy-monográfia kiadása, Munkácsy-képek felkutatása és bemutatása, kiállítások szervezése, valamint fiatal kortárs művészek támogatása.

 

A város polgármestere ünnepi beszédében megköszönte mindenkinek, aki segített a kiállítás létrejöttében. Babák Mihály elmondta: Szarvast 300 éve alapították, ahol azóta pezseg a kultúra, anno a történelmi Magyarország közepe volt. Hozzátette: Békés vármegyében különlegesen tehetséges emberek élnek.

– Ennek a kiállításnak üzenete van. Munkácsy Mihály egy kitűnő, tehetséges és sikeres ember volt. Munkássága arra ösztönöz bennünket, hogy mi, Békés vármegyeiek használjuk ki a tehetségünket, adjuk át a tudásunk legjavát a környezetünknek. Ahogy édesapám mondta, valaki magának él, míg valaki másoknak. Munkácsy utóbbit tette – fogalmazott a városvezető.

 

 

A Munkácsy Alapítvány elnöke örömét fejezte ki, hogy szülővárosától, Gyomaendrődtől nem messze állítják ki Pákh Imre magángyűjteményét. Fásy Ádám hangsúlyozta: ma már túl vannak az ötmilliomodik látogatón.

– A kultúrán és így a festményeken keresztül örömet viszünk az embereknek. Legyünk büszkék arra, hogy magyarunk vagyunk, csak úgy, mint a festőgéniusz, aki vitte a magyarság hírnevét szerte a világba – húzta alá.

A Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója kiemelte, amikor a Munkácsy Alapítvány megkereste őket az esetleges tárlat kapcsán, akkor a város önkormányzata azonnal beállt a kezdeményezés mellé. Roszik Zoltán hozzátette: hosszas előkészületi munkák előzték meg a kiállítás eljövetelét, hiszen a helyet adó két termet ki kellett festeni, valamint a klímákat is felújították.

– Számunkra nagy lehetőség ez a tárlat, mert hírét viszi a múzeumnak és a városnak. Az időszaki kiállítás kiegészíti az állandó tárlatainkat és a már meglévő programjaikat – mondta a muzeológus.

 

 

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója, korábbi kultúráért felelős államtitkár kiemelte: Szarvas-rajongóként tért be ebbe a terembe, ahol ismét csoda született.

– A nagy dolgokhoz bátorság kell. Ez a csoda bármely nagyvárosban megállná a helyét a világban. Kívánom, hogy a Munkácsy-kiállítás érdeklődőinek sora a Szarvasi Vízi Színházig érjen – ecsetelte jó kívánságait Fekete Péter.

Boros Judit, művészettörténész, a Munkácsy-kiállítás kurátora hangsúlyozta: Pákh Imre gyűjteménye folyamatosan bővül, így a legutóbbi beszerzései óta először látható így egyben ez a tárlat. Ismertette: a kiállítást félidőben frissítik, az első szakasz június 3-tól július 17-ig, a második július 22-től szeptember 10-ig látogatható. Az első periódusban 53 képet láthatnak a látogatók két kiállítóteremben, a képcserét követően 32 kép a múzeumban marad és újabb 22 festmény érkezik. A még be nem mutatott hét kép közül öt az első, egy a második időszakban lesz megtekinthető, egy pedig az állandó szekcióban kap helyet.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
12:15
FEL